Hlavní obsah

Nový PES je ještě přísnější

Novinky, Jan Menšík

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) představil upravený protiepidemický systém PES. Ten nově zahrnuje do výpočtu indexu rizika data o počtech hospitalizací. Novinky srovnaly indexy v rámci obou verzí systému PES. Rizikové skóre nového psa je vyšší než to stávající už od konce loňského roku. V pondělí se obě hodnoty srovnaly na 89 bodů.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO) s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO)

Článek

Upravený protiepidemický systém PES od středy bude započítávat nově počty hospitalizovaných, u nichž se na nákazu onemocněním covid-19 přišlo až v nemocnici. Nahradí tak parametr o procentech pozitivních testů, které nemají o aktuálním stavu epidemie takovou výpovědní hodnotu.

PES se změní. Očkovaní a negativně testovaní by měli mít výhody

Domácí

Při zpětném započítání hospitalizací do rizikového skóre však vyjde, že hodnocení indexu bude ještě přísnější, než tomu bylo doposud.

Ačkoliv tato změna má resortu umožnit přesnější předvídání vývoje epidemie, při porovnání staré a nové verze je navíc patrné i zpřísnění. Na vyšší hodnoty oproti stávajícímu indexu, který se počítal ze starých parametrů, se nový PES dostal již 31. prosince loňského roku, kdy ukázal hodnotu 82 oproti 80.

Na vyšších hodnotách se PES 2.0 držel až do pondělí, kdy se oba indexy potkaly na hodnotě 89 bodů, což odpovídá pátému stupni pohotovosti, který v Česku aktuálně platí.

Na základě výše řečeného lze tedy předpokládat, že při počítání s novým indexem bude lehce těžší a možná zdlouhavější přechod do nižšího stupně pohotovosti. Hodnota indexu rizika je totiž pro experty rozhodující při rozhodování o případném zpřísnění či rozvolnění protiepidemických opatření.

Od středy se PES počítá jinak. Bude víc odpovídat realitě

Domácí

Ministerstvo přitom dříve uvádělo, že systém PES bude změněn tak, aby více odpovídal reálné situaci, a nebylo tak nutné provádět restriktivní opatření, která by nemusela být potřeba.

„Ve chvíli, kdy provádíte plošné testování, tak zachytáváte osoby, jež vám zvyšují celkový počet nově zachycených, ale ony se nemusí promítnout do nemocnic. Při stávajícím výpočtu to enormně zvyšuje rizikové skóre a to reálné riziko tomu neodpovídá. Nutilo by nás to provádět restriktivní opatření, která by nemusela být potřeba, když budeme vidět, že v nemocnicích se nic neděje,” vysvětloval dříve Blatný

Ke změně systému a metodiky výpočtu indexu rizika resort pak musel přistoupit kvůli masivnímu testování občanů, kvůli němuž narostly počty odhalených pozitivních případů, a zkreslovalo to tedy statistiky systému PES. Index rizika tak v některých dnech nemusel odrážet realitu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám