Hlavní obsah

PES se změní. Očkovaní a negativně testovaní by měli mít výhody

Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protiepidemický systém PES se změní. Od středy bude pro jeho výpočet nově důležitý údaj o hospitalizovaných, u nichž se na nákazu koronavirem přišlo až v nemocnici. Naopak vypadnou data o procentu pozitivních testů ze všech provedených. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) avizoval i změnu tabulky opatření - lidem očkovaným nebo těm s negativním testem by měla umožnit dělat jinak zakázané aktivity.

TK ministra zdravotnictví Jana BlatnéhoVideo: ČTK

 
Článek

„Protiepidemický systém doznává jistých změn. Změna výpočtu rizikového skóre je první z nich. V současné době se také pracuje na úpravě jednotlivých tabulek systému,” sdělil Blatný na úterní tiskové konferenci s tím, že upravené tabulky by mohl představit příští týden.

Tato avizovaná změna by v nižších stupních pětistupňového systému opatření, od čtvrtého dolů, měla umožnit lidem, kteří mají negativní test nebo jsou očkovaní, dělat věci, které pro ostatní budou zakázané.

„V pátém stupni mnoho změn nečekejme, v nižších stupních se budeme snažit o to, abychom umožnili některé aktivity těm, kteří nejsou rizikoví pro sebe ani nikoho jiného, půjde třeba o naočkované lidi,” předestřel ministr.

Vedlejší účinky po očkování nemá ani promile lidí

Domácí

Výpočet skóre PES, podle nějž se určuje, do jakého pásma opatření by měla země spadat, se změní od středy 6. ledna. Před Vánocemi ministr Blatný mluvil o tom, že upravený PES bude platit již od začátku roku, následně se ale rozhodl, že změny nejprve představí vládě, což učinil v pondělí.

Do výpočtu indexu rizika se nově nebude započítávat relativní pozitivita testů, tedy kolik procent provedených v daném dni vyšlo pozitivně. Za posledních sedm dní byl průměrný podíl pozitivních případů 40,2 procenta.

Ke změně systému a metodiky výpočtu indexu rizika resort musel přistoupit kvůli masivnímu antigennímu testování, které začalo zkreslovat statistiky. Jak se v rámci plošného antigenního testování daří odhalovat nakažené v populaci, roste pozitivita a údaj ztrácí vypovídací hodnotu.

„Do hry vstoupily velmi silně antigenní testy, které řádově již vyrovnávají počty testů PCR. To se musí nutně projevit na výpočtu indexu rizika,” vysvětlil důvody ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Doplnil, že provedeno bylo zatím více než 870 tisíc antigenních testů, které pomohly odhalit až 25 procent nakažených.

Nový parametr umožní předvídat vývoj

Zrušený parametr bude nově nahrazen „podílem hospitalizovaných pacientů nezachycených v komunitě za posledních 14 dní”. Zjednodušeně řečeno jde o podíl hospitalizovaných lidí, u nichž se na nákazu covidem přišlo až v nemocnici.

Od středy se PES počítá jinak. Bude víc odpovídat realitě

Domácí

„Tento parametr má velký význam, protože je sám odrazem zdravotního dopadu šíření nákazy v populaci. Chtěli bychom, aby byl co nejnižší,” uvedl Dušek.

Zároveň tím podle něj resort dostává možnost lépe předvídat hrozby na zahlcení zdravotního systému. „Pokud začne v populaci narůstat tento parametr, je to signál, že v dalších týdnech hrozí nárůst pacientů na JIP,” doplnil šéf zdravotnických statistiků.

Všechny ostatní parametry potřebné pro výpočet rizikového skóre v rámci PES zůstávají beze změny. „Nemění se ani styl výpočtu,” ujistil Dušek.

Dosud se při výpočtu vycházelo z počtu nových případů, z nákazy seniorů a reprodukčního čísla. Nyní tedy přibudou výše zmíněná data z nemocnic.

Index už nebude tolik ovlivňovat číslo R

Částečné úpravy a „zjemnění” se dočkalo i bodování reprodukčního čísla tak, aby mezi dny nedocházelo k výrazným skokům, jak tomu bylo občas doposud, a nezkreslovalo to rizikové skóre.

V Praze roste číslo R

Domácí

Čísla týkající se pozitivity testů budou zveřejňována denně dál, ale zvlášť. Resort je začne navíc dělit podle toho, z jakých důvodů byly testy provedeny a kde. Současný index rizika má hodnotu 89 bodů, což odpovídá pátému stupni PES, který v Česku aktuálně platí.

Upravené skóre by i po změně výpočtu a zařazení hospitalizací bylo k pondělku taktéž 89 bodů.

Index nově nepůjde spočítat pro okresy, oznámil Dušek. Bude fungovat minimálně na úrovni krajů. Aby se ale v rámci zpřísňování či rozvolňování opatření mohlo v jednotlivých krajích postupovat rozdílně, musí většina regionů dosahovat třetího stupně pohotovosti. Ve vyšších úrovních se bude i nadále postupovat celostátně.

Foto: koláž Novinky.cz s MZČR

PES se bude počítat jinak od středy, změny se chystají i v tabulce opatření.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám