Hlavní obsah

Politologové: Do voleb je daleko, Babiš může opět posílit

Koalice ODS, TOP 09 a lidovců nazvaná SPOLU nevystupuje dostatečně radikálně proti vládě. Právě to by však chtěli živnostníci, kteří jsou jejími potenciálními voliči. Části z nich se navíc podle politologů oslovených Novinkami tento společný projekt nezamlouvá. V posledním průzkumu agentury Kantar jim na porážku vedoucí koalice Pirátů a STAN chybí téměř polovina hlasů.

Foto: Novinky

Volební model v březnu podle agentury Kantar CZ

Článek

„Koalici SPOLU volí živnostníci. Oni by v danou chvíli chtěli radikálnější postup vůči vládě, kterou nedokáže koalice naplnit. Také ztotožnění voličů, hlavně těch lidoveckých, není s projektem největší. Jsou tam prostě voliči, kteří to nevydýchali,” řekl Novinkám politolog z Masarykovy univerzity Lubomír Kopeček.

ANO sněmovní volby nevyhraje, premiérem bude Bartoš, tvrdí bookmakeři

Domácí

Souhlasí s ním i politolog z CEVRO Institutu Ladislav Mrklas. „Zdá se mi, že místo toho, aby preference narůstaly, tak pomalu oslabují. Část voličů ODS má problém s lidovci či TOP 09 a část voličů KDU-ČSL má problém s ODS. TOP 09 si uvědomuje, že výrazně uspět může jen v této koalici,” sdělil Novinkám.

Projekt koalice SPOLU podle Kopečka ale není neúspěšný, koalici se podařilo většinu voličů přesvědčit. „Piráti a STAN nicméně působí nyní jako opoziční síla proti ANO, která je nejvíce vidět,” zdůvodnil.

Volby by jasně ovládli Piráti se STAN

Parlamentní volby

Podle posledního modelu společnosti Kantar by se vítězi voleb stali právě Piráti spolu se STAN. Podle modelu by koalice získala 34 procent hlasů. Druhé hnutí ANO by mělo 22 procent. Třetí by skončila koalice SPOLU se ziskem 17,5 procenta.

Podle politologů je ale potřeba tento model brát s rezervou, jiné průzkumy totiž tak silnou podporu Pirátů a STAN neukazují.

ČSSD výměna šéfa nepomůže  

Do voleb je navíc ještě daleko a v Česku vrcholí epidemie koronaviru, která může volby silně ovlivnit. Ty mohou dopadnou úplně jinak, než nyní ukazují průzkumy. Trendy jsou ale celkově podle politologů jasné - mírně klesá podpora hnutí ANO a roste podpora Pirátů a STAN.

Největší souboje se povedou podle nich mezi hnutím ANO v oběma koalicemi, jež se snaží oslovit podobné voliče.

Politologové: Pobyt ve vládě je pro ČSSD ničivý. Teď už si odchodem nepomůže

Domácí

O prolomení pětiprocentní hranice potřebné pro vstup do Sněmovny naopak budou muset zřejmě bojovat komunisté i sociální demokraté.

ČSSD měla přitom ještě v minulém volebním období premiéra. Podle politologů jí voliči odešli kvůli účasti ve vládě s hnutím ANO či slabému programu. Ani případná změna ve vedení strany by jí přitom podle politologů zřejmě příliš nepomohla.

Na souboj o post šéfa v minulých týdnech vyzval stávajícího předsedu Jana Hamáčka šéf české diplomacie Tomáš Petříček. „Od případné změny si neslibuji nic zásadního. Ani Hamáček ani Petříček nemohou udělat něco, co by stranu posunulo zpět na 10 či 15 procent,” poznamenal Kopeček.

Minář neuspěje 

Volby by mohla ovlivnit kandidatura nově vzniklých stran, politologové jim moc šancí na úspěch nedávají. „Panu (Mikuláši) Minářovi a jeho hnutí Lidé PRO nelze už velkou šanci moc přičítat. U (Roberta) Šlachty a jeho Přísahy jsem skeptický. Mohl by se na poslední chvíli realizovat, ale velkou šanci tam nevidím,” řekl Novinkám Mrklas.

Jak rostou trpaslíci. Šlachta stíhá Mináře

Domácí

Naději by ale podle něj mohlo mít alternativní hnutí tvořené stranami Trikolóra, Svobodní a Soukromníci. „To by při angažmá určitých osobností šanci mohlo mít,” odhaduje Mrklas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám