Hlavní obsah

Za neúspěch ČSSD může i Sobotka, míní politologové

Novinky, Jan Menšík

Neúspěch ČSSD v letošních krajských a senátních volbách, kdy se strana v několika krajích nedostala ani přes pět procent, nelze podle politologů primárně přičítat současnému šéfovi strany Janu Hamáčkovi. Odliv voličů podle nich stále souvisí i s vládou jeho předchůdce Bohuslava Sobotky, za něhož se strana u voličů výrazně propadla. Určitý vliv podle nich má také účast ve vládě společně s hnutím ANO.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Předseda ČSSD Jan Hamáček volil v Mladé Boleslavi

Článek

„Mrzí mě to, protože musím říct, že předseda Hamáček se zachoval velmi korektně. V televizních debatách mě nepodrazil. Chtěl bych mu oficiálně poděkovat, i když mu to možná v rámci ČSSD budou vyčítat,” prohlásil v nedělním povolebním rozhovoru pro Blesk premiér Andrej Babiš (ANO).

Hamáček: Nevzdávám to, pokládat funkci nemá smysl

Krajské volby

Ve veřejném prostoru se dlouhodobě objevují hlasy, že Hamáček je k Babišovi až moc korektní, málo se vůči němu a hnutí ANO vymezuje, na což doplácí právě ČSSD, která se u voličů propadá. To si ale nemyslí politologové, které Novinky oslovily s dotazem, zda za volebních neúspěchem sociálních demokratů není právě příliš korektní spolupráce Hamáčka s Babišem.

„Nechtěl bych panu předsedovi Hamáčkovi křivdit, myslím, že není servilní. V debatách se jednoznačně ukazovat rozdíl mezi Babišem a Hamáčkem. To, že s ním nešel do přímé konfrontace, bych mu nezazlíval, protože jsou koaliční partneři. Voliči navíc také neocení někoho, kdo ve vládě neustále okopává svému partnerovi kotníky,” míní politolog a vedoucí Katedry politologie a evropských studií Univerzity Palackého v Olomouci Tomáš Lebeda.

Reagoval tak na dotaz, zda by Hamáček neměl přitvrdit svou rétoriku například podobně jako před třemi lety jeho předchůdce Bohuslav Sobotka.

Pohrobek Sobotkovy politiky či opětovná účast ve vládě?

Podobně se Hamáčka zastal i Lebedův kolega z univerzity Pavel Šaradín. Šéf ČSSD se podle něj dokáže vůči Babišovi výrazně vymezovat, což bylo možné vidět po vypuknutí koronavirové epidemie na jaře, kdy se Hamáček dostal s premiérem či ministry za hnutí ANO hned do několika přestřelek.

Současné postavení ČSSD je podle nich stále ovlivněno Sobotkovou politikou, za jehož éry strana zaznamenala největší propad, kdy se z pozice vítěze voleb s téměř dvaceti procenty v roce 2013 dostala během spoluvlády s ANO při dalších volbách v roce 2017 na zhruba sedm procent. Podle Šaradína je pak velmi obtížné se z tohoto „dna” během čtyř let dostat a nějak výrazně zlepšit voličský výsledek.

Mapa: ČSSD vyhrála v jediném okrese

Volby

Podle Lebedy tomu brání hlavně fakt, že po této první vládní zkušenosti šla ČSSD znovu do koalice s ANO. „Strana se od té doby nezvedla, což je do značné míry způsobeno tím, že je znovu ve vládě. Nemají k tomu příležitost,” míní Lebeda.

Úspěch hnutí ANO v oslovování levicových voličů se může stát i smrtí ANO.

„Místo toho, aby se ČSSD snažila ty voliče, které jí ANO přebralo, získat zpátky, tak v podstatě akorát pomáhá ANO realizovat levicovou politiku. Ten volič je totiž spokojený s tím, že se realizuje sociální politika, kterou chce, a pro něj je to zásluhou vlády Andreje Babiše. I přestože k řadě věcí přispěje sama ČSSD, tak to pro něj není dostatečný motiv k tomu, aby tu stranu znovu začal volit,” nastínil Lebeda, který se zároveň vymezil vůči slovům premiéra, že voliče ČSSD nepřetáhlo ANO, ale prý Piráti a SPD.

Lebeda: ČSSD by měla odejít z vlády

Podle Lebedy by strana měla před parlamentními volbami, které se konají příští rok, zvážit vystoupení z vládní koalice, aby se pokusila zlepšit své postavení u voličů. „Bylo by logické, kdyby se ČSSD pokusila z vlády vystoupit, například kvůli nedostatečné sociální politice. Obávám se ale, že k tomu jim hnutí ANO nedá příležitost, protože ANO rozdává peníze, kde může, za cenu obrovského státního dluhu,” uvedl Lebeda.

ČSSD a KSČM nad propastí

Volby do Senátu

Šaradín je v tomto střídmější a netroufá si odhadnout, zda sociálním demokratům vstup do vlády uškodil. „Je obtížné říct, jestli ČSSD vstup do vlády uškodil, protože když se podíváte třeba na TOP 09 či KDU-ČSL, tak to volební jádro je pod 5 procenty, možná by v té situaci byla i ČSSD,” řekl Novinkám.

Doplnil také, že nejstarší česká politická strana by se před nadcházejícími volbami měla spíše zaměřit na svůj program místo programu vlády a vysvětlování, v čem se liší od koaličního hnutí ANO.

ANO může doplatit na přebírání levicových voličů

Ať už za propad ČSSD může cokoliv, problém by to mohlo způsobit i samotnému hnutí ANO a Andreji Babišovi při případném koaličním vyjednávání po příštích sněmovních volbách.

„Úspěch hnutí ANO v oslovování levicových voličů se může stát i smrtí ANO, protože v podstatě to, že stáhli většinu levicových voličů k sobě, znamená, že  další levicové strany (koaliční ČSSD a vládu tolerující KSČM – pozn. red.) mohou mít velmi nízké voličské zisky nebo se do Sněmovny vůbec nedostanou, a tím ta spolupráce už dál nebude možná,” uzavřel Lebeda.

To spiknutí nenávisti je neuvěřitelné, okomentoval Babiš volby

Krajské volby

O tom, že se Babiš svým stylem politiky, kdy bere voliče všem a zároveň se vymezuje vůči tradičním, zejména opozičním politickým stranám, sám izoluje, mluví i Šaradín. „Jeho typ politiky není vstřícný vůči žádné politické straně, a jak je zvyklý z byznysu, tak se snaží trumfovat i v té politice,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám