Hlavní obsah

Mapa: ČSSD vyhrála v jediném okrese

Pelhřimov

Sociální demokracie získala v letošních krajských volbách pouze 28 mandátů napříč celou republikou. Vítěznou stranou se stala v jediném okrese – Pelhřimov. Právě odtud je současný a dlouholetý hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (za ČSSD) a do Senátu zde za stranu kandidovala silná osobnost v podobě Milana Štěcha.

Článek

ČSSD na Pelhřimovsku vyhrála se ziskem 21,36 procenta hlasů. I přes vítězství se ale jedná o propad, před čtyřmi lety zde v krajských volbách měla bezmála o sedm procent víc a vyhrála před ANO a Starosty pro Vysočinu.

Hamáček: Výsledek voleb odpovídá postavení ČSSD na politické scéně

Volby

„Doba, kdy tady v kraji byly čtyři strany a my měli jedenadvacet mandátů, je dávno pryč,“ posteskl si Běhounek v povolebním rozhovoru pro Jihlavský deník.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (za ČSSD) sleduje výsledky krajských voleb

Běhounek je hejtmanem Vysočiny už od roku 2008, přiznává ale, že by nyní mohl hejtmanství opustit. Dodal, že vyjednávání na Vysočině by mělo zahájit vítězné ANO, nicméně vzhledem k vyrovnanosti mandantů bude prý těžké nějakou vládu složit.

Za úspěch může ČSSD označit na Vysočině volby do Senátu. Na Pelhřimovsku se do druhého kola dostal Milan Štěch a ve Žďáru nad Sázavou Michal Šmarda.

ČSSD propadává v krajských volbách. Na severu Čech to vypadá na konečnou

Krajské volby

Bývalý předseda Senátu získal 31,22 procenta hlasů. „Lidé znají mou práci a myslím, že ve druhém kole bych mohl získat část hlasů od voličů zbývajících kandidátů,” řekl. Ve druhém kole se utká s Jaroslavem Chalupským (za Svobodné), který získal 23,54 procenta hlasů.

Vůbec nejlépe se ČSSD dařilo v jihočeské obci Chobot na Strakonicku, kde dostala 77,27 procenta hlasů. V této obci získal před dvěma lety nejvíce hlasů Miloš Zeman v prvním kole prezidentské volby.

Reklama

Výběr článků

Načítám