Hlavní obsah

Pokud se to nezlepší, musí stát povolat i praktiky, míní hejtman Netolický

– Pardubice
Právo,

„Po čem voláme měsíce, pomalu nastává,“ přivítal rozhodnutí vlády povolat zdravotníky z ambulancí na pomoc přetíženým nemocnicím hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Foto: Petr Horník, Právo

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

Článek

„Dosud se všichni vymlouvali, že to nejde, že to není v souladu s naší legislativou a podobně. Proboha kdy jindy musí jít povolat konkrétní profese pro řešení mimořádně rozsáhlé epidemie tohoto druhu než v době nouzového stavu? Naše nemocnice shání dobrovolníky, pomáhají hasiči, armáda, dokonce medici, tedy studenti lékařských fakult. Zařízení jsou přetížená a nemělo by jít jednat o výpomoci s ambulantní sférou,“ vysvětluje svůj postoj hejtman.

Upozornil, že v minulosti také ambulantní sektor sloužil služby na pohotovostech.

Největší tlak na kapacity je v současné chvíli v Pardubicích, Chrudimi a Ústí nad Orlicí
ředitel Nemocnic Pardubického kraje Tomáš Gottvald

„Osobně budu navrhovat, aby ambulantní sektor byl zapojen po jednotlivých službách, a to tak, že lékař či jiný zdravotník by po vzájemné dohodě s poskytovatelem zdravotní péče mohl sloužit příkladně jednu či dvě služby měsíčně. Kompenzace má být provedena prostřednictvím zdravotní pojišťovny.

Vláda vyhlásila pracovní povinnost pro zdravotníky z ambulancí

Domácí

Ještě večer jsem požádal ředitele Nemocnice Pardubického kraje, aby mi zjistil potřebnost, tedy nezbytné počty osob z požadovaných profesí,“ dodal Netolický s tím, že pokud se situace nezmění, bude muset stát přistoupit k obdobnému kroku také u praktických lékařů, možná i dětských, čili těch, kteří teď mají výjimku. Kromě praktických lékařů mají nyní výjimku například i gynekologové nebo zaměstnanci hospiců.

Pardubický kraj v současné době patří k nejpostiženějším. Vznikají jmenné seznamy pacientů, kteří by případně mohli být přemístěni do zahraničí, v případě Pardubického kraje zřejmě do Polska.

„Největší tlak na kapacity je v současné chvíli v Pardubicích, Chrudimi a Ústí nad Orlicí,“ uvedl generální ředitel společnosti Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald. Pardubický kraj pro případ leteckých transportů nabídl služby zdejšího letiště.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám