Hlavní obsah

Pokud z Ukrajiny uteče deset milionů lidí, připravme se na uprchlické tábory, řekl Rakušan

Pokud podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) uprchne z Ukrajiny deset milionů lidí, tak se může stát, že v Česku vzniknou větší stanové tábory pro uprchlíky, tak jak je známe například z Francie. Vláda se bude snažit takovému řešení zabránit, protože by se z těchto táborů fakticky stala ghetta. V tom případě se bude muset hledat řešení na úrovni EU.

Foto: Novinky

Ministr vnitra Vít Rakušan

Článek

„Jsem zvyklý lidem nelhat. Slíbit, že to nebude, nemohu. Nevíme, jak dlouho bude uprchlická vlna trvat a jestli nedosáhne deseti milionů. Pokud ano, tak zasáhne Evropu takovým tlakem, který jsme si nedokázali představit,“ řekl v neděli na Prima CNN News ministr Rakušan.

Zapojení uprchlíků drhne na češtině

Domácí

„Tohle je situace, kterou tady vidět nechceme, a proto vysíláme signál, že Česká republika už na to téměř nestačí. Jakmile tu vznikne nějaký tábor, tak to bude ghetto,“ doplnil ministr.

Reagoval tak na dotaz moderátorky Terezie Tománkové, zda může vyloučit, že v Česku vysokým počtům příchozích válečných uprchlíků z Ukrajiny hrozí vznik velkých stanových táborů, jaké vznikaly v zahraničí v návaznosti na migrační krizi v roce 2015.

Z Ukrajiny před válkou, kterou vyvolalo Rusko vpádem svých vojsk do země, uteklo za zhruba tři týdny trvání konfliktu přes tři miliony lidí, do Česka přišlo asi 280 tisíc běženců, povětšinou žen a dětí. Česko se již nyní nachází na hranici svých absorpčních kapacit.

Česká republika už podle Rakušana prostřednictvím ukrajinského velvyslance vysílá signál, že ČR již neposkytuje kvůli přetíženosti takový komfort, jako na začátku.

Pokud by podle Rakušana migrační vlna dosáhla až desetimilionového počtu uprchlíků, tak se bude muset zapojit celá Evropská unie, nikoliv jen pár zemí blízkých Ukrajině.

„Pokud se pustí do pohybu 10 milionů lidí, což je ten černý scénář, tak budeme muset hledat řešení na evropské úrovni a uprchlíci budou muset být rozmísťováni do jednotlivých zemí, to je možné. Nemůže to odnést Česká republika,“ dodal.

Na hranici Maďarska a Ukrajiny se uprchlická situace zklidňuje

Zahraniční

Ačkoliv je už nyní Česko na hraně kapacit, kvóty by znamenaly, že počet ukrajinských uprchlíků v tuzemsku by se ještě navýšil.

I proto je důležité připravit veřejný systém na takový nápor a možnost, že tu značná část těchto lidí do budoucna zůstane. Průzkumy z minulosti totiž hovoří o tom, že dvě třetiny běženců zůstanou v hostitelské zemi i po konci konfliktu. Na vytvoření strategického plánu pracuje podle Rakušana odborná mezioborová skupina.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám