Hlavní obsah

Ruská armáda v Mariupolu bombardovala školu, kde se ukrývalo 400 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská armáda v sobotu bombardovala uměleckou školu v obléhaném ukrajinském městě Mariupol, v níž se ukrývalo na 400 lidí. Informaci přinesly agentury Reuters a AP s odvoláním na radu města. Zprávy rady ale nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Pohled na jeden ze zničených domů v Mariupolu

Článek

Počet mrtvých a zraněných při útoku není zatím znám, městská rada ale uvedla, že budova školy byla zničena a pod troskami jsou oběti.

„Fašistické jednotky znovu útočily na místo, kde se schovávali obyvatelé Mariupolu před ruskými bombami. Včera ruští okupanti svrhli bomby na uměleckou školu v Mariupolu, kde se skrývalo asi 400 obyvatel města – žen, dětí a starších lidí. Budova byla zničena. Pokojní lidé jsou stále pod troskami. Informace o počtu obětí se upřesňují,“ píše se v prohlášení rady města, které zveřejnila ukrajinská agentura Unian.

Podle místních úřadů je ve městě na březích Azovského moře již více než dva týdny uvězněno přibližně 400 tisíc lidí, kteří se zde ukrývají před těžkým bombardováním. Místní činitelé hlásí asi 2500 mrtvých, skutečný počet ale může být ještě vyšší, neboť počítání obětí, jejichž těla často leží v ulicích, znemožňuje neustálé ostřelování.

Záchranáři stále pátrají po možných přeživších v mariupolském divadle, které bylo ve středu takřka srovnáno se zemí pravděpodobně ruským náletem. Moskva popírá, že by divadlo zasáhla nebo že by se zaměřovala na civilisty, přestože je zdokumentováno mnoho útoků na nevojenské objekty, obzvláště v Mariupolu.

V městě je zničeno kolem 70 procent domů. Nefungují dodávky elektřiny ani tepla, je problém s nedostatkem vody, potravin a léků.

Reklama

Výběr článků

Načítám