Hlavní obsah

Podoba daní po zrušení superhrubé mzdy? Babiš s Hamáčkem se nedohodli

– Praha
Novinky, Klára Beranová

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš a předseda sociálních demokratů Jan Hamáček se nemohou shodnout na podobě daní z příjmu po zrušení superhrubé mzdy. K dohodě nedošlo ani při úterním jednání koaličních stran. Zákon přitom ve Sněmovně leží před třetím čtením.

Foto: Novinky

Co Hamáček nechce. O kolik by stoupla čistá mzda při zdanění 15 % z hrubé mzdy.

Článek

„Ne, nedohodli jsme se, budeme dále jednat. Musíme si k tomu zase sednout,“ sdělil Novinkám krátce šéf poslaneckého klubu sociálních demokratů Jan Chvojka.

Babiš a Hamáček tlačí Sněmovnou protichůdné daňové zákony. Opozice se jim směje

Domácí

Zatímco ČSSD v čele s Hamáčkem navrhuje zdanění práce po zrušení superhrubé mzdy sazbou 19 procent a 23 procent, ANO v čele s premiérem Babišem razí sazbu 15 a 23 procent.

Dohoda vládních stran padla 

Šéf sociálních demokratů přitom svůj návrh předložil do Sněmovny i přesto, že se jeho strana a Babišovo ANO dohodly v srpnu na zrušení superhrubé mzdy a na snížení sazby na 15 procent. Teď Hamáček otočil a jde ve Sněmovně přímo proti premiérovi.

Babiš: Chceme co nejvíc zvýšit penze i snížit daně z příjmu

Domácí

„Jsme přesvědčeni, že musíme dát lidem v tomto období jasný signál, že se o ně postaráme, a zkrátka snížíme daň na těch patnáct procent, jak původně ODS slibovala a lidi podvedla. Návrh je tedy sazba 15 procent, sazba 23 procent, tedy čtyřnásobek průměrné mzdy, se nemění,“ oznamoval přitom ještě na srpnové tiskové konferenci Babiš právě dojednanou dohodu mezi koaliční ČSSD a ANO. Vedle stojící Hamáček přikyvoval.

Zrušení superhrubé mzdy: Finance podpořily Babiše proti Hamáčkovi

Ekonomika

Za původním návrhem na sazby 15 a 23 procent stojí také ministerstvo financí, naproti tomu s obdobným návrhem vicepremiéra a předsedy koaliční ČSSD Hamáčka ministerstvo nesouhlasí.

Díra do rozpočtu až 90 miliard 

Oba návrhy pak leží před třetím čtením v Poslanecké sněmovně, kde byly také zástupci stran představeny.

Hamáčkovi nedá Babišovo snížení daně z příjmu spát. Na jaře přitom pro něj 80 miliard nehrálo roli

Domácí

Jedním z argumentů proti návrhu premiéra je podle místopředsedy ČSSD Romana Onderky odhadovaný dopad do státního rozpočtu. Zavedení daní ve výši 15 a 23 procent by udělalo do rozpočtu díru 70 až 90 miliard.

Onderka v dolní komoře zastupoval Hamáčka, který má koronavirus.

Reklama

Výběr článků

Načítám