Hlavní obsah

Babiš: Chceme co nejvíc zvýšit penze i snížit daně z příjmu

Právo, Jan Rovenský

Co nejvyšší možný růst důchodů podle možností rozpočtu, zrušení superhrubé mzdy a snížení daně z příjmu na 15 procent, to je stále cíl ANO. Právu to ve středu řekl z Kréty premiér Andrej Babiš.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda vlády Andrej Babiš

Článek

Šéf ČSSD soc. dem. Jan Hamáček navrhuje dát příští rok důchodcům nad zákonnou valorizaci, která bude 840 korun, navíc jednorázově 5000 či více korun, anebo po 300 až 400 korunách měsíčně. Co vy na to?

Růst důchodů je pro hnutí ANO priorita, senioři by měli dostat přidáno pořádně, protože si to zaslouží. Po koronavirové krizi, kdy jsme pomáhali téměř všem, firmám, podnikatelům, živnostníkům, je třeba pomoci nejen důchodcům, ale i zaměstnancům. Proto bych chtěl, abychom se dohodli na zrušení superhrubé mzdy.

Foto: Novinky

O kolik by stoupla čistá mzda při zdanění 15 % z hrubé mzdy

Už jako ministr financí jsem pro důchodce prosadil jednorázově 1200 korun. S navyšováním penzí jsme přišli už během mé první vlády začátkem roku 2018, tedy ještě dřív, než jsme uzavřeli koalici s ČSSD. Ta se teď do toho snaží vlamovat před krajskými volbami. Přikláním se k nejvyššímu možnému navýšení důchodů, ale částku vám neřeknu. Šermovat ciframi je jednoduché, je ale třeba i najít příjmy, a hlavně se to musí dělat v kontextu rozpočtu, na kterém budu po návratu z dovolené pracovat společně s ministryní financí Schillerovou, a pak to probereme s koaličním partnerem.

Důchodci by si mohli přilepšit až o 1200 korun

Domácí

Zdanění většiny zaměstnanců teď činí 20,1 procenta z hrubé mzdy, v programovém prohlášení vlády se v souvislosti se zrušením superhrubé mzdy píše o 19 procentech, vy jste nedávno mluvil o 15 procentech. Co tedy preferujete?

Budeme hledat řešení, abychom splnili programové prohlášení. Tam máme 19 procent, což je minimální cíl, ale nejraději bych, aby zdanění zaměstnanců bylo 15 procent. To by bylo fajn.

ČSSD se ale snižování daně z příjmu na 15 procent hrubé mzdy brání. Hlasovalo by ANO s pravicovou opozicí koaliční smlouvě se soc. dem. navzdory?

Pane redaktore, hlavně zase nehledejte konflikt. Řekl jsem vám, jakým směrem se ubírá moje uvažování, ale vše je otázka jednání. Jsem přesvědčen, že dospějeme ke konsenzu, dosud se nám ve vládě dařilo se vždy dohodnout. A nepochybuji, že se nám to podaří i tentokrát.

Hamáček proti Babišovi: Snížit lidem daň z příjmu na 15 procent je nerealistické

Domácí

Například kompromis na 17 procentech?

Nebudu o tom vyjednávat se soc. dem. přes média, ale s nimi za zavřenými dveřmi. Jsou to syrové nápady, o kterých je třeba seriózně debatovat a které musíme promyslet a spočítat.

Zrušení superhrubé mzdy bude stát miliardy. Kde na to vezmete?

Vidím rezervy v provozu ministerstev. Tak jak jsou aktivní ministři v návrzích na navyšování, tak doufám, že budou v hledání úspor. Jasně, budou to spíš mi­liardy, ale je to symbolické. Spoustu externích služeb například zvládnou zaměstnanci resortů. Nebudu zastírat, že sestavit rozpočet bude těžké. Ale opakuji, když jsem začínal na ministerstvu financí, byl dluh 41,5 procenta HDP, loni končil na 30 procentech. A jsem přesvědčen, že z koronakrize se dostaneme s nižším zadlužením, než když jsem šel do vlády.

Hamáček proti Babišovi: Snížit lidem daň z příjmu na 15 procent je nerealistické

Domácí

Chceme lidem ukázat, že se nemusí bát utrácet a že se z krize dostaneme. Naši občané jsou flexibilní a kreativní. A nesmíme zapomínat, že stále počítáme s investicemi, hlavně na dopravní stavby, ale chceme i víc peněz pro sport. Hlavním problémem bude vyšší nezaměstnanost, takže se musíme soustředit na to, aby se lidé rekvalifikovali do profesí, které nám trvale chybí. Ale o tom zase budeme muset vést debatu.

Reklama

Výběr článků

Načítám