Hlavní obsah

Platy ve veřejné sféře vzrostou o 1500 korun, schválila vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zaměstnanci ve veřejné sféře budou mít od příštího roku 1500 korun měsíčně navíc. V pondělí o tom rozhodl kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO), který schválil příslušné nařízení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová

Článek

„Na dnešní vládě bylo schváleno nařízení vlády, kterým se zvyšují tarifové platy zaměstnanců ve veřejné správě. Má to dopad i na 10 tisíc zaměstnanců v oblasti kultury, knihovníky, hudebníky, pracovníky divadel,“ oznámil ministr kultury Lubomír Zaorálek.

Vláda definitivně rozhodla o platech učitelů. Do tarifů půjde osm procent

Domácí

Vláda schválila i zrušení nejnižší tarifní tabulky. Platy se zvýší paušálně od 1. ledna o 1500 korun.

Pracovníkům divadel, muzeí či knihoven i ostatních příspěvkových organizací by se měl od ledna zvednout výdělek nejméně o 1830 až 3180 korun podle jejich odbornosti a praxe, dodal Zaorálek.

Odměňování ve veřejném sektoru se řídí nyní pěti tabulkami. Od ledna by měly zůstat tabulky čtyři. První z nich má určovat základ výdělků úředníků, pracovníků kanceláří Parlamentu či prezidenta, pracovníků Akademie věd ČR, grantové či technologické agentury i zaměstnanců vězeňské služby, armády a policie.

K nim by se přidali lidé z kultury, nezdravotnické profese ve zdravotnictví a technický personál. O zrušení nejnižší tabulky usilovaly odbory, poukazovaly na to, že určené platy nedosahují ani minimální mzdy, která nyní činí 13 350 korun.

Druhá tabulka by připadla zdravotníkům, třetí lékařům a čtvrtá učitelům.

Jak se platy zvýší

Základ výdělku by se měl podle navrhované první tabulky od ledna pohybovat od 11 030 do 49 920 korun, a to u lidí bez vzdělání a praxe až po ty s nejvyšší kvalifikací a praxí delší než 32 let. Tarif by se tak zvedl o 1500 korun, ale u pracovníků v kultuře a některých dalších profesích by to bylo o 1830 až 3180 korun. Dosud se jejich základ v rušené tabulce pohybuje od 9200 do 46 740 korun.

Lékaři bez praxe s nejnižším lékařským vzděláním by měl mít nově bez příplatků a odměn jistých 33 420 korun. Naopak lékař s praxí nad 32 let a nejvyšší možnou odborností by měl mít základ 65 630 korun. U ostatních zdravotníků by se tarif měl pohybovat po navýšení od 13 420 korun do 53 010 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám