Hlavní obsah

Piráti pilují novelu legalizace marihuany na trhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pirátští poslanci připravují ve spolupráci s národním protidrogovým koordinátorem Jindřichem Vobořilem (ODS) novelu zákona o legalizaci konopí. Ta by měla umožnit lidem legálně vypěstovat až pět rostlin a přechovávat u sebe až 1250 gramů sušiny. V úvahu připadá i legální licencovaný prodej. Na návrhu nyní pracuje pirátská odborná skupina.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

O legalizaci konopí se neúspěšně pokusila skupina poslanců v čele s bývalým poslancem Tomášem Vymazalem (Piráti) již v minulém volebním období. Nová podoba novely zákona o návykových látkách by se ale měla od té předchozí lišit.

„Chceme připravit komplexní regulaci konopí po vzoru Kanady nebo USA,“ řekla Právu Jana Michailidu (Piráti) z pirátské odborné skupiny pro psychotropní látky. Podle ní je legalizace konopí celosvětovým trendem.

„Prohibice nemá smysl“

„Založili jsme odbornou skupinu pod vedením Venduly Beláčkové, která je expertkou na konopnou problematiku a konopí se věnuje i na univerzitě v Sydney,“ uvedla Michailidu.

Součástí týmu byl i národní protidrogový koordinátor Vobořil, který o legalizaci marihuany jednal i s premiérem Petrem Fialou (ODS).

„S panem premiérem jsme se shodli, že je potřeba reagovat na to, že v Německu plánují do konce roku zavést regulovaný trh s konopím. V Česku je okolo stovky firem, které by rády vstoupily na konopný trh. Tyto firmy by pak mohly konopí vyvážet,“ řekl Právu Vobořil.

Vnitro chystá nové posuzování konopí

Domácí

Z jeho pohledu je třeba re­agovat na trend rozvolňování pravidel, který je patrný po celém světě.

„Ta látka se tu už usadila a nemá smysl jít cestou prohibice. Když zavedeme dobrý kontrolní mechanismus, tak věřím, že konopí bude pod větší kontrolou, než je teď,“ míní Vobořil.

Na častý argument, že legalizace víc zpřístupní tuto látku mladistvým, odpovídá: „Děti se dneska ke konopí dostanou na černém trhu snadno. V podstatě každý ví, kde si ho sehnat. Dávám za příklad Nizozemsko, které má užívání konopí legislativně upraveno už nějakou dobu – a jeho užívání je třetinové oproti Česku, které jde zatím cestou prohibice.“

Licencované obchody

V Česku je legální konopí pro lékařské účely. Piráti chtějí prosadit užívání pro rekreační účely.

„Ta regulace, tak jak o ní přemýšlíme, by byla zcela jiná, než jak je to u tabákových výrobků. Jednalo by se o pěstování a prodej konopí lidem nad 18 let v licencovaných obchodech. Konopí byste si v Tesku prostě nekoupili,“ uvedl Vobořil.

Konopný aktivista Dvořák požádal Zemana o milost

Krimi

Lidé by si tak v budoucnu mohli legálně obstarat konopné doplňky stravy nebo nakoupit marihuanu pro rekreační užití, podobně jako v USA nebo Nizozemsku. „Dospělý člověk, občan ČR nebo člověk s trvalým pobytem v ČR, by se mohl zaregistrovat do systému, který by mu umožnil si legálně obstarat konopí, a nemusel by ho shánět na černém trhu,“ doplnila Michailidu.

Jedním z předkladatelů novely z minulého období byl i místopředseda poslanců ANO Patrik Nacher (ANO). Ten by se legalizaci konopí nebránil. Dle jeho slov ale záleží na parametrech novely.

„Nechtěl bych kriminalizovat pěstitele konopí, kteří si ho pěstují pro vlastní potřebu. Přijde mi nepřijatelné, aby ten, kdo si doma pěstuje pět kytek, dostal vyšší trest než někdo za znásilnění,“ řekl Právu Nacher. Podle něj je důležitá transparentnost. „Je lepší, aby to bylo pod kontrolou státu, než aby to běželo někde bez regulace na černém trhu,“ dodal.

Muž měl v brněnském bytě miliony a spoustu drog. Bylo tam i morfium z 2. světové války

Krimi

Podle lékaře a poslance Bohuslava Svobody (ODS) je potřeba být opatrný. „Z principu chápu tu snahu otevřít se více světu, ale návyk je návyk. Je to opravdu o tom, abychom to řádně prodiskutovali, nicméně rozumím té snaze jít cestou legalizace,“ řekl Právu Svoboda.

Piráti připravují dopadovou studii o tom, k čemu by v Česku vedla legalizace konopí. V září ji chtějí zveřejnit.

V Česku je nelegální u sebe přechovávat jakékoliv množství marihuany
Držení malého množství do 10 gramů je považováno za přestupek.
Přechovávání většího než malého množství „trávy“ je považováno za trestný čin.
V roce 2013 vešel v platnost zákon o legálním užívání léčebného konopí. Od ledna letošního roku mohou pěstitelé konopí vypěstovat rostliny obsahující až jedno procento THC (psychoaktivní látka).
Legální užívání marihuany je možné např. v Nizozemsku, Kanadě, v některých státech USA nebo v Uruguayi. V těchto státech může dospělá osoba nakoupit konopí nebo konopné výrobky pouze ve specializovaných licencovaných obchodech, a to jen v omezeném množství. Podobnou cestu navrhují také piráti.

Reklama

Výběr článků

Načítám