Hlavní obsah

Piráti chtějí v Senátu muže, podle kterého je kapitalismus zločin proti lidskosti

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Piráti si do doplňovacích senátních voleb za zesnulého Jaroslava Kuberu (ODS) vybrali Tomáše Tožičku. Ten vzbudil pozornost svými slovy o tom, že kapitalismus a pravicová politika jsou zločiny proti lidskosti a Stalin byl proti nim vrah amatér. Novinkám řekl, že to vnímá jako kritické nahlížení na systém, ve kterém žijeme.

Foto: Česká pirátská strana

Tomáš Tožička na snímku z roku 2014

Článek

Hlasování se celkem zúčastnilo 32 Pirátů z krajského ústeckého fóra. Pro třiapadesátiletého Tomáše Tožičku se sešlo 26 hlasů a pro druhého kandidáta Zdeňka Bergmana jen 7 hlasů. Tožička se o post senátora za Teplice utká s kandidáty dalších politických stran koncem března.

„Konstatuji, že podporu tak získal Tomáš Tožička a 2. kolo se nekoná. Gratuluji,” zveřejnila výsledek na pirátském fóru místopředsedkyně krajské organizace Kateřina Stojanová.

Tožička: Piráti mají odvahu

„Myslím, že Piráti tím prokázali, že mají odvahu,” zhodnotil Tožička krátce výsledky hlasování.

O kontroverzních postojích a vyjádřeních Tožičky informovaly Novinky začátkem týdne.

Stalin byl proti kapitalismu a pravici jen vrah amatér, psal pirátský kandidát

Domácí

„Kapitalismus a pravicová politika jsou prostě zločiny proti lidskosti. Ještě že se můžou vymlouvat na Stalina, který byl ovšem proti nim jen masový vrah amatér,” napsal novinář, bývalý člen strany Zelených nebo volebního týmu Táni Fischerové, 27. ledna na Twitteru.

Tožička na svá vyjádření na Twitteru reagoval s tím, že to vnímá jako kritické nahlížení na systém, ve kterém žijeme.

„Jestli chceme soudit režimy v minulosti, tak musíme soudit i ty v současnosti. Když se podíváme na to, co dělala Východoindická společnost v Indii, tak je to srovnatelné s tím, co se dělo v SSSR. Musíme k tomu historicky přistupovat objektivně,” řekl Tožička a dodal, že kolonialismus podle něj zabil víc lidí než Stalin nebo Hitler.

Reklama

Výběr článků

Načítám