Hlavní obsah

Petříček: Chci vést pražskou ČSSD

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zahraničí a místopředseda ČSSD Tomáš Petříček chce po krajských volbách pomoci straně a hodlá kandidovat na předsedu její pražské organizace. ČSSD má podle něj jasnou vizi. Petříček to řekl v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Tomáš Petříček

Článek

Pane ministře, je pravda, že budete v prosinci kandidovat na předsedu pražské organizace ČSSD?

Dostávám opakovaně dotazy, jak vidím svou roli v ČSSD po krajských volbách a před blížícím se sjezdem. Rozhodl jsem se, že chci pomoci soc. dem v Praze, budu kandidovat na předsedu pražské organizace. Potřebujeme v hlavním městě oživit naši členskou základnu, udělat tlustou čáru za minulostí a myslím, že můžeme nabídnout vizi na další desetiletí. Je to důležité i pro celou stranu, abychom ukázali moderní tvář ČSSD.

KSČM vyzvala Petříčka, aby kvůli Vystrčilově cestě odstoupil, nebo se jasně distancoval

Domácí

ČSSD není v kondici celkově, ale v Praze je to dlouhodobá záležitost, na magistrátu nemáte jediného zastupitele. Jak to chcete zlomit?

ČSSD je ideově ukotvená strana, na rozdíl od řady hnutí má jasnou vizi a nabízí odbornost. Kombinaci hodnot a zdravého rozumu, což je pro Prahu důležité. Praha má spoustu problémů, kde ČSSD nabízí řešení. Týká se to například bydlení. Ve Sněmovně prosazujeme návrh na regulaci Airbnb, jiný přístup si zaslouží i pražská veřejná doprava.

V Praze žije spousta lidí, kteří v souvislosti s krizí na tom nejsou nebo nebudou nejlépe, a soc. dem. by se měla starat o ty, kteří chtějí žít v Praze kvalitní život. Některé návrhy ze strany současného vedení Prahy přenáší náklady na lidi, kterým se bude hůře přizpůsobovat změnám.

MHD zdarma bylo hlavní heslo ČSSD do minulých komunálních voleb a vůbec se nechytlo.

Nemyslím, že bychom znova oživovali tento nápad. Ale byla to soc. dem, která v Praze prosadila MHD za deset korun na den. Lidé, kteří mají roční kupon, platí 3650 korun. K veřejné dopravě bychom měli přistupovat jako ke službě, ne jako ke komerční záležitosti. ČSSD je zodpovědná strana, měli bychom hlavní město rozvíjet, aby to byla moderní metropole, ve které bude příjemné žít. Já sám jsem bydlení vyřešil, ale mnoho mých vrstevníků řeší problém s bydlením stále. Současné vedení Prahy jim na to zatím nedalo odpověď.

Za neúspěch ČSSD může i Sobotka, míní politologové

Domácí

Mluvil jste o moderní tváři ČSSD. Máte pocit, že je to něco, co váš volič chce? Neutekli vám voliči právě proto, že jste se snažili oslovit městského liberála?

ČSSD se musí orientovat na to, aby Praha byla za deset let město, kde bude dostupné bydlet, kde bude atraktivní kultura a vyžití pro stárnoucí populaci. Stárnutí je velké téma i pro města, která musí zajistit, aby si lidé v důchodovém věku užili kvalitní stáří.

Bavíme-li se o moderní ČSSD, mám tím na mysli inspiraci městy, ve kterých mají lidé nejkvalitnější život v Evropě, jako je Vídeň či Mnichov. Dlouhodobě je řídí sociální demokraté. Máme možnost se od nich učit a udělat z Prahy skutečně moderní středoevropskou metropoli.

Nyní jste místopředsedou ČSSD. Budete stoupat i výš, nezkusíte třeba na lednovém volebním sjezdu kandidovat na předsedu?

V tuto chvíli je pro mě prioritou Praha. Chci pomoci znovu získat důvěru Pražanů, dát jim najevo, že se pražská soc. dem. změnila a že přichází nová generace politiků, co se chtějí odstřihnout od minulosti a dělat věci jinak. Nemám jiné ambice než se zaměřit na pražskou politiku.

Reklama

Výběr článků

Načítám