Hlavní obsah

KSČM vyzvala Petříčka, aby kvůli Vystrčilově cestě odstoupil, nebo se jasně distancoval

Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Výkonný výbor KSČM v pátek vyzval ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), aby v souvislosti s cestou předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan odstoupil z funkce, či se od cesty jednoznačně z pozice šéfa české diplomacie distancoval. Petříček na výzvy KSČM reagovat nehodlá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD)

Článek

„Vyzýváme Vládu České republiky a zejména ministra zahraničních věcí T. Petříčka, aby se od této mise předsedy Senátu jednoznačně distancoval, prohlásil ji za „nulitní“, anebo ze své funkce odstoupil,” stojí v přijatém stanovisku komunistů s tím, že česká zahraniční politika je nejednotná a škodlivá.

Čínský velvyslanec půjde na kobereček, výhrůžky Vystrčilovi jsou za hranou

Domácí

Petříček na dotaz Novinek uvedl, že na výzvy KSČM reagovat nehodlá. „Vláda se k cestě pana předsedy Vystrčila už vyjádřila. Je to politické rozhodnutí pana Vystrčila a zastávám politiku vlády, která je zde více než 25 let. Naše zahraniční politika se cestou pana Vystrčila nijak nemění,” doplnil.

Od roku 1989 Česká republika zastává politiku jednotné Číny, tedy Tchaj-wan neuznává jako suverénní stát, ale jako její součást.

Vystrčilovu cestu na Tchaj-wan, který Česko oficiálně neuznává jako suverénní stát a dlouhodobě podporuje otázku jednotné Číny, provází již od samého začátku vlna kritiky. Zaznívá například, že návštěva země bude mít za následek ekonomické dopady na české firmy či ohrozí diplomatické vztahy s Čínou.

Cestu zkritizoval například prezident Miloš Zeman. Nedoporučili ji ale ani premiér Andrej Babiš (ANO), předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO), exprezident Václav Klaus či právě zmíněný šéf tuzemské diplomacie Petříček.

Naopak sněmovní opozice rozhodnutí Vystrčila podpořila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám