Hlavní obsah

Peníze ukrajinské rodině zřejmě stopil manželský pár

Desítky tisíc korun našetřili ukrajinští manželé z Plzeňska, aby mohli pomoci příbuzným ve válkou zmítané zemi. V den, kdy chtěli peníze poslat domů, vytrousil Jurij obálky s bankovkami během nákupu v obchodním domě. Našli je starší manželé a nález zatajili. Už si za to vyslechli obvinění z trestného činu a čeká je soud.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„V polovině března vytratil poškozený ze zadní kapsy kalhot dvě papírové obálky, kde bylo okolo 40 tisíc korun. Pomocí kamerového záznamu policisté zjistili, že obálky s penězi sebral manželský pár a neodevzdal je.

Osmapadesátiletou ženu a o dva roky staršího muže za to obvinil policejní komisař z přečinu zatajení věci a případ předal státnímu zástupci s návrhem na podání obžaloby,“ řekla Právu plzeňská policejní mluvčí Michaela Reindlová. V případě uznání viny může soud poslat manžele až na rok do vězení.

Rakušan: Odjíždí tisíc uprchlíků denně

Domácí

Odletěli do Karibiku

Policisté dvojici ztotožnili podle záběrů z bezpečnostních kamer během několika dnů. Když za manželi přijeli do jejich domu pro vysvětlení, dozvěděli se od sousedů, že odletěli na dovolenou do Karibiku.

„Jsem z toho smutný. Dozvěděl jsem se, že jde o lidi, kteří to nemají zapotřebí, a ještě budou zapírat, že to není pravda,“ řekl Právu padesátiletý Jurij, který v Čechách žije a pracuje více než 25 let. „Kdyby mi peníze vrátili, odpustil bych jim. Byly určené pro nemocné rodiče, aby si mohli nakoupit léky. Matka manželky navíc potřebuje operaci, kterou je zapotřebí zaplatit,“ dodal.

„Kdyby mi peníze vrátili, odpustil bych jim. Byly určené pro nemocné rodiče, aby si mohli nakoupit léky
Jurij

V inkriminovaný den vložil naspořené bankovky do dvou obálek a chystal se s nimi do směnárny, aby je vyměnil za americké dolary.

„Byl jsem domluvený s řidičem autobusu, že peníze odveze na Ukrajinu. Je to kamarád ze sousední vesnice a naše rodiny se znají. Jedna obálka byla určená pro moji rodinu, druhá pro příbuzné manželky. Cestou jsem se stavěl ještě v Makru koupit nějaké dárky,“ vzpomínal Ukrajinec.

Rusové bezostyšně přiznali, že kradou ukrajinské obilí

Válka na Ukrajině

Prý to byly jejich účtenky

Když chtěl u kasy zaplatit a sáhl do kapsy, obálky tam nebyly. „Hned jsem běžel na recepci s tím, že jsem je musel vytratit v obchodě. To se také potvrdilo. Původně jsem podezíral jeden mladý pár, ale kamerový záznam ukázal, že šlo o jinou, starší dvojici,“ dodal Jurij.

Podle tiskové mluvčí společnosti Makro Romany Nýdrle oznámil zákazník ztrátu peněz na prodejně. „Situaci jsme na místě ověřili na kamerovém záznamu a okamžitě jsme přivolali policii, které jsme poskytli veškerou součinnost,“ uvedla Nýdrle.

Na záběrech je vidět, jak žena sebere obálky ze země, otvírá je a jejich obsah prohrábne prsty. Pak je dává muži do tašky. Podle informací Práva obviněná dvojice popírá, že by v obálce byly peníze. Tvrdí, že šlo o jejich staré účtenky, které ztratili během nákupu.

Reklama

Výběr článků

Načítám