Hlavní obsah

Pecková: Pomůžeme nemocnicím i obcím

Právo, Radek Plavecký

Novou hejtmankou Středočeského kraje se v pondělí stala dosavadní starostka Mnichovic u Prahy Petra Pecková (za STAN). Zvolena byla 50 zastupiteli koalice, tedy výraznou většinou v 65členném zastupitelstvu. Pro Peckovou nezvedlo ruku 15 opozičních zastupitelů ANO, ti se zdrželi hlasování. Koalici tvoří vítězné hnutí STAN, ODS, Piráti a Spojenci.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN)

Článek

Kvůli pandemii jste se zapojila do činnosti krizového štábu ještě před zvolením. Co vás jako hejtmanku v této souvislosti čeká?

Prioritně budeme pomáhat nemocnicím, nejen těm, které jsou zřizovány krajem, ale všem, které se starají o Středočechy, ať jsou městské, nebo soukromé. Musíme pomáhat i zařízením poskytujícím so­ciální péči. Je nutné nastavit funkční spolupráci s poskytovateli sociální péče, dát jim metodickou podporu, pomoc a co nejdéle ponechat seniory v péči samotného zařízení. Musíme prověřit zásobu nakoupených ochranných pomůcek.

Je nutné i výrazně zlepšit komunikaci se starosty obcí s rozšířenou působností. Chybí jim manuál, jak postupovat v naplňování některých rozhodnutí, potřebují mít možnost konzultovat své kroky. Uvítali by komunikaci online, a tak jsem je hned po krizovém štábu, ve čtvrtek na 15. hodinu, pozvala na videokonferenční hovor.

Koaliční smlouva v Plzeňském kraji má před podpisem

Krajské volby

Zmínila jste ochranné pomůcky. Má kraj dostatečné zásoby?

Zatím nevím, jestli má kraj dostatečné zásoby. Jsme ujišťováni, že ano. Ale ochranné pomůcky byly dvakrát převáženy ze skladu do skladu, aby nyní byly vlastně meziuskladněny v některých příspěvkových organizacích. Ty je mohou použít jen po souhlasu kraje, jinak si mají samy nakupovat.

Současně vím, že v železné zásobě, kterou nakoupil Středočeský kraj, mají být dva typy plášťů, z nichž jeden praská a druhý je malý. Ani rukavice nejsou vhodné pro zdravotníky, ale maximálně na úklid. Pomůcky má centrálně nakupovat firma zřizovaná krajem. Ta ale ani po několika výběrových řízeních některé komodity nevysoutěžila. A pokud vím, ředitelé nemocnic některé výrobky dokážou nakoupit levněji.

Krajské nemocnice, patrně kromě benešovské, zatím nedosáhly hrany kapacit. Jak podle vás zvládají péči o pacienty? Kde jsou rizika?

Péči zvládají skvěle všechny nemocnice, samozřejmě poté, co musely omezit plánovanou operativu. Riziko nastává v okamžiku, kdy je i taková navýšená kapacita za hranou, což se stalo v nejpostiženějším okrese Benešov. Pacienti, jejichž stav neumožňoval, aby se vrátili domů nebo do domova seniorů, ale nebyli už v ohrožení, byli postupně převáženi do nemocnic v Kolíně, Slaném, Kladně a do FN Motol. Pře­vozy prováděla středočeská a pražská záchranka, všem bych chtěla poděkovat, stejně tak jako veškerému personálu, jak v nemocnicích, tak v sociálních zařízeních. Jen málokdo si umí představit, jak obtížnou nyní mají práci.

Při výměně politiků se často zmiňují kostlivci ve skříních. Už vám nějaký vypadl?

Dosud jsem neměla moc šancí otvírat skříně na krajském úřadu. Uvidíme, zda a kde se tam kostlivci skrývají. Nebudu mít ale problém s tím, se o tyto nálezy podělit i veřejně.

Předání moci v Olomouckém kraji komplikuje covid. Hejtman i jeho nástupce jsou nakažení

Koronavirus

Jaké jsou věci, které má kraj nastartované dobře, a na co budete navazovat?

Určitě provedeme analýzu získaných financí z dotačních zdrojů a připravených projektů, a pokud budou smysluplné, budeme v nich pokračovat.

Velkým tématem kraje byla dostavba dálnice D3 okolo Benešova. Vláda nyní pracuje na variantě stavby přes Posázaví. Budete tuto variantu podporovat?

Těžko můžeme zvrátit stavbu, kterou neorganizuje kraj, ale stát. Nevím, jestli je ještě ve hře nějaká další varianta. Podle mých informací stát žádnou jinou trasu řešit už nechce. Protože jsem osobně přesvědčena, že dálnice D3 nebude stát dalších 10 let, musíme jako kraj realizovat krajská opatření na stávající trase Benešov, Tábor, České Budějovice. Tedy dopravní stavby například u Miličína, Olbramovic, Benešova… A pokud nebude vůle vést trasu jinudy než přes Posázaví, musíme komunikovat s obcemi a pomoci jim v tom, aby zvolené technické řešení bylo pro krajinu a občany co nejlepší.

Do jakých konkrétních projektů by měly jít největší krajské investice?

Do těch, na které můžeme čerpat evropské finance, ale i finance ze státního rozpočtu. Například z titulu Next Generation EU, kde bude nejvýznamnější podpora oživení a odolnosti. Ale pokud vím, zhruba třetina dotačních financí musí být tzv. zelených. Půjde tedy o projekty týkající se zadržování vody v krajině, zateplení budov, kde bychom rádi zásadně vylepšili stav a energetické bilance budov středních škol zřizovaných krajem, stejně jako budov mnoha dalších příspěvkových organizací. Budeme tendrovat nové nízkoemisní autobusy.

Přidělování dětí pěstounům se protahuje. Úřady to svádějí na covidová opatření

Domácí

Předchozí vedení kraje přijalo úvěr 1,3 miliardy a úvěrový rámec až tři miliardy. Budete v čerpání pokračovat? 

Úvěr je podepsaný na tři miliardy, jsou rozjeté projekty, některé se realizují, nyní to bude čerpání ve výši 500 milionů na zdravotnické stavby v nemocnicích Benešov, Příbram, Mladá Boleslav, Kolín. Pak se bude také investovat do školství, připravena je výstavba tělocvičny u gymnázia v Říčanech a gymnázia v Benešově…

Je hospodaření kraje zdravě nastavené, aby takový úvěr zvládlo?

Z hlediska finančního zdraví a limitů sledovaných MF ČR má kraj dlouhodobě dobrou schopnost splácet.

Hejtmanem Ústeckého kraje bude Jan Schiller z ANO

Krajské volby

Kraj se stará především o střední školy, silnice II. a III. třídy, zřizuje nemocnice i centra pro seniory. Můžete říci, co je podle vás nejdůležitější změnit či zachovat?

Smutnou úroveň středních škol chceme pozdvihnout směrem k 21. století, rozhodně se budeme snažit školy, žáky i jejich rodiče spíš motivovat.

V nemocnicích připravuje kraj celou řadu velkých investic. Ty, které nejsou zřizovány krajem, ale starají se o Středočechy, bychom rádi podpořili například investicí do konkrétních přístrojů.

V sociální oblasti chceme vybudovat alespoň jedno alzheimer centrum a zásadně podporovat péči o seniory v jejich domovech. Silnice potřebují opravy a investice, je pro nás prioritní, aby jejich opravy byly transparentní a od přípravy projektu přes realizaci se jinak komunikovalo s obcemi a občany.

Reklama

Výběr článků

Načítám