Hlavní obsah

PCR test je citlivější. Přesto se může mýlit

Nakažených v posledních dnech rapidně přibývá ve všech skupinách, děti nevyjímaje. Mnoho z nich si přinese covid ze školy, kde se setkaly s nakaženým spolužákem. Objeví se příznaky, pozitivní antigenní test, ale přesnější PCR test zjevnou nemoc přesto popírá? Názory odborníků na důvody se různí.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Antigenní testy pro školy (ilustrační foto)

Článek

Nejčastěji upozorňují na provedení testu a způsob odběru. Někdy totiž nemusí stěr z nosu stačit. I vyzdvihovaný PCR test ale může být falešně negativní. Na jeho významu to ale nic nemění. S absurdní situací se Právu svěřil pan Karel, jehož dvě děti se zřejmě nakazily ve škole od spolužáků.

„Jak je možné, že moje děti s klasickými příznaky covidu, pohybující se mezi spolužáky s následně prokázanou nákazou a při opakovaně pozitivním antigenním testu od různých výrobců, měly v tutéž dobu PCR negativní výsledek?“ vylíčil Právu. „Až opakovaný PCR test o dva dny později potvrdil naše očekávání, že jsou pozitivní,“ dodal.

O úplnou raritu podle všeho nejde. „V posledních dnech jsem měl tři takové případy. V tom jednom jsem si ale říkal, že šli na PCR test možná moc brzy, jeli hned druhý den po rizikovém kontaktu. Půjdou proto na test ještě jednou,“ popsal Právu dětský lékař z Královéhradecka, který si nepřál zmiňovat jméno. Ostatní děti ale příznaky měly – kašel, bolest v krku, zvýšenou teplotu. Test si proto s odstupem několik dnů raději zopakují.

Nalačno a raději  také stěr z krku

Ve srovnání s antigenními testy jsou PCR spolehlivější. Fungují na jiném principu a jsou většinou schopny zachytit infekci v těle dřív, než se ukážou dvě čárky na antigenním testu.

Ani PCR ale není neomylný. Může být jak falešně pozitivní, tak falešně negativní. V obou případech hraje podle vedoucí Národní referenční laboratoře Heleny Jiřincové roli provedení a způsob odběru.

Laboratoře přestanou testovat varianty koronaviru, většina je stejně omikron

Domácí

„V případě nesprávně provedeného odběru pouze z nosu (nosní dírky) může být především u omikronu výsledek PCR testu falešně negativní,“ vysvětlila Právu. Na odběr by se mělo chodit nalačno, tedy minimálně dvě hodiny předtím nejíst, nepít, nekouřit, nežvýkat a ani si nečistit zuby. I to by mohlo výsledek zkreslit. Co je podstatnější, vzorek by se měl brát nejen z nosohltanu, ale i z krku, doplnila Jiřincová.

Na to v souvislosti s omikronem upozorňují i další odborníci, mezi nimi viroložka a vedoucí Katedry genetiky a mikrobiologie na Karlově univerzitě Ruth Tachezy. „U omikronu jsou náznaky, není těch studií ale zatím mnoho, že by lepší záchyt mohl být v krku, kdežto předtím byl spíše v nose,“ přiblížila Právu. Ideální je proto odběr z obou míst.

Omikron proletí

Situace, do které se dostal pan Karel se svými dětmi, ale může mít i další vysvětlení. Omikron mohou někteří prodělat poměrně rychle, v řádu pár dnů. Antigenní test tak může zachytit doznívající infekci, kterou s odstupem dne nebo dvou už PCR nezachytí.

„Může to být i odstupem mezi testy. Při lehkém průběhu omikronu, který bude hlavně u očkovaných, je možné, že už bude PCR test negativní,“ podotkla Tachezy. U očkovaných jsou podle ní příznaky většinou rychlé, brzy odezní a s nimi i infekce.

Prokazování protilátkami téměř nikdo nevyužívá, sdělil Novinkám švýcarský úřad zdraví

Zahraniční

A ještě jedno alternativní vysvětlení – děti se nakazily jinou respirační infekcí, kterou antigenní test zaznamenal, ale specifičtější PCR rozpozná, že o covid nejde. „U omikronu jsou teď některé příznaky relativně zaměnitelné. Třeba bolest kloubů, následně bolest v krku, kašel, rýma,“ dodala viroložka s tím, že zkrátka žádný test není stoprocentní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám