Hlavní obsah

Laboratoře přestanou testovat varianty koronaviru, většina je stejně omikron

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo zdravotnictví od pondělí zruší podrobnější vyšetřování pozitivních vzorků takzvanými diskriminačními PCR testy, které mohou ukázat podezření na některou z variant koronaviru. V současné době se vyšetřují všechny vzorky u lidí s příznaky, 95 procent výsledků už ukazuje na variantu omikron.

Foto: Jose Luis Gonzalez, Reuters

Detekování koronaviru v laboratoři

Článek

"Na základě skutečnosti, že varianta omikron v současnosti představuje 95 procent všech nově laboratorně potvrzených případů onemocnění covid-19, není dále účelné ponechávat pro poskytovatele zdravotních služeb provádějících laboratorní vyšetření na přítomnost viru metodou RT-PCR povinnost provádět diskriminační PCR vyšetření u definované skupiny pozitivních vzorků," píše se v odůvodnění.

Laboratořím se tak uvolní kapacity na testování.

Diskriminační PCR je opakovaný PCR test, při kterém se výsledky srovnávají s průběhem testu, který mají různé varianty koronaviru uložené do mezinárodní databáze. Podle pondělní zprávy Státního zdravotního ústavu je podíl omikronu už 95 procent a objevuje se už také nová podvarianta BA.2, která se rozšířila v Dánsku a Švédsku.

Co víme o nové variantě BA.2

Zahraniční

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ve čtvrtek řekl, že denní kapacita PCR testů v Česku je asi 200 000 za den. Odhalit může až 120 000 pozitivních vzorků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám