Hlavní obsah

Pandemie: Sedm důvodů, proč nepanikařit

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé nemusí kvůli nynějšímu zvýšení počtu případů nákazy koronavirem propadat panice. K takovému závěru dospěl list Daily Mail pro těžce zasaženou Británii. Redaktoři Práva nalezli sedm dobrých důvodů, proč panikařit nemusíme ani my.

Foto: Social Media, Reuters

Ilustrační foto

Článek

1. Zvýšený počet pozitivních testů není jen dílem náhlého šíření infekce, ale i následkem toho, že se nyní provádí mnohem více testů než dřív. Počet pozitivně indikovaných je tedy logicky vyšší. Důležitější je sledovat podíl nakažených na celkové populaci a hlavně podíl hospitalizovaných na počtu nakažených. V pátek bylo v České republice 264 hospitalizovaných na 11 732 aktivních případů, tedy 2,25 procenta z celkově nemocných vyžadují nemocniční péči, ostatní nemají žádné příznaky nebo velmi mírné.

Přitom začátkem dubna, kdy epidemie v ČR kulminovala, bylo u nás na 4604 aktivních případů 416 hospitalizovaných. Nemocniční lůžko tedy vyžadovalo skoro pětkrát více pacientů.

2. Infekce je mnohem méně virulentní. Koronavirus se šíří v menších dávkách, protože lidé se chrání a dodržují sociální odstupy. Mohou tak být infikováni méně intenzivně a je tedy větší pravděpodobnost, že jejich imunita virus porazí.

3. Klesá smrtnost na covid-19. Zatímco v dubnu v ČR činil poměr zemřelých na celkový počet nakažených tři procenta, v září je to už jen 1,45 procenta. I když se přesně neví, proč je tomu tak, logickým vysvětlením je, že virus si nejprve vyžádal ty nejzranitelnější oběti. Teď už o rizikových faktorech víme a lékaři na ně neustále upozorňují.

Hlavní hygienička Rážová: Z koncertů a divadel nákazy prakticky nemáme

Domácí

4. Nachází se účinná léčba. Zpočátku lékaři improvizovali, ale v posledních měsících se objevily účinné preparáty jako remdesivir nebo isoprinosine, který se už léta využívá pro posílení imunity organismu. Nadějná může být i experimentální léčba s použitím krevní plazmy vyléčených pacientů.

5. Nákaza se přesouvá mezi mladší věkové skupiny. U mladších pacientů je nepoměrně vyšší pravděpodobnost, že budou buď asymptomatičtí, nebo budou mít dobře zvládnutelné příznaky. V Česku je nyní zhruba 60 procent nakažených ve věku do 40 let, kteří nemají žádné příznaky.

Mapa odběrových míst na covid-19 v ČR

Koronavirus

6.V dohledné době bude k dispozici účinná vakcína. Asi šest očkovacích látek je již v závěrečné fázi testování a mohou se dostat k lidem ke konci tohoto nebo na začátku příštího roku.

V Rusku se již s údajně velmi dobrými výsledky aplikuje vakcína Sputnik V, i když není známo, zda proběhla třetí fáze testování této vakcíny podle světově uznávaných pravidel.

7.Ukazuje se, že Češi jsou ukázněnější, než si mnozí mysleli, a i přes zmatek s jejich vyhlašováním nová omezující opatření chápou a ve velké většině je dodržují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám