Hlavní obsah

Otvírají se všechny obchody

Právo, plk, orh, mhr, pro

Všechny doposud zavřené obchody a řada služeb v pondělí mohou po několika měsících znovu otevřít. Lidé si tak nakoupí oblečení, elektro, anebo si dojdou na masáž. Do lázní pak mohou od pondělka jezdit všichni samoplátci se zdravotními problémy.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Návštěvníkům outletu slouží i dezinfekční rám u vstupu, který hojně využívají

Článek

O další vlně otevírání bude v pondělí jednat vláda. Podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) by se mohlo v případě, že bude počet nakažených i nadále klesat, otevírání dalších služeb uspíšit. Už příští pondělí by se tak možná mohly otevřít zahrádky restaurací.

Obchodníci se i o víkendu na otevírání připravovali. Například obchody s oděvy, obuví, elektronikou i další v prodejním centru IGY v Českých Budějovicích byly už o víkendu připraveny po několika měsících na první zákazníky.

PŘEHLEDNĚ: Co se od pondělí mění

Domácí

„V podstatě nikdo nic nemusel dodělávat na poslední chvíli, protože na otevření čekají obchodníci už několik týdnů. Zákazníci se mohou těšit na řadu akcí i slev. Doufáme, že se do kamenných obchodů vrátí ve velkém počtu,“ sdělila Právu mluvčí obchodního centra IGY Šárka Gramanová.

Foto: Pavlíček Luboš, ČTK

Obchody v centru Freeport Fashion Outlet v Hatích na Znojemsku se o víkendu připravovaly na znovuotevření

Zmínila, že v obchodech budou i nadále platit přísná hygienická opatření. „Počet lidí na prodejní ploše je většinou omezen počtem rozdaných košíků,“ dodala.

Odstupy i respirátory

„Například některé obchody s obuví ale vyřešily tento problém velmi originálně. Každý zákazník dostane při příchodu do ruky obouvátko a podle toho budou vědět, kolik lidí zrovna nakupuje. Obouvátka se samozřejmě dezinfikují,“ uzavřela Gramanová.

Bude také samozřejmě platit pravidlo jednoho zákazníka na patnáct metrů čtverečních prodejní plochy a povinné nošení respirátorů.

Mohlo by se rozvolňovat rychleji, naznačil Arenberger

Domácí

„Nijak speciálně jsem se na pondělní otevření nepřipravovala. Jen jsem se hodně těšila. To zavření mi připadalo nekonečné,“ řekla Právu Jitka, majitelka malého obchodu s oděvy v Olomouci.

„V kontaktu se zákazníky jsem ale byla pořád. Jednou týdně jsem jim vydávala věci, které si objednali, ale ten každodenní cvrkot to nemůže nahradit. Navíc prodej přes internet je u oblečení dost problematický. Každý kousek je lepší vyzkoušet, zda zákazníkovi sedne i sluší,“ dodala obchodnice.

Zvou i knihovny

Od pondělí budou moci zavítat zájemci také do studoven Vědecké knihovny v Olomouci (VKOL). „Čtenáři budou moci využít služeb hlavní studovny, studovny vázaných novin a studovny historických fondů. Současně bude otevřen také volný výběr a k dispozici bude informační služba,“ informovala Právo v sobotu mluvčí VKOL Michaela Heloňová.

Lidé od 45 let se budou moci registrovat k očkování od pondělní půlnoci

Domácí

Na pondělní otevření se těšila i prodavačka prodejny Sklo-Porcelán Klára z centra Ostravy. „Týká se to konečně i nás,“ oddechla si vedoucí obchodu Dana Husáriková. Dodala, že na otevření se chystali poctivě.

„Celý týden jsme vymývali vitríny, výlohy, leštili jsme. Naváželo se zboží – porcelán, sklo, cibulák. Všechno je připravené, vyleštěné,“ nastínila s tím, že kdyby to šlo, otevřeli by už klidně v sobotu. „Za těch pět dní jsme to stihli všechno,“ potvrdila Husáriková.

Nápis Otevřeno může na dveře studia v Kopřivnici vyvěsit i tatér Lukáš Wolf. „Nemuseli jsme nic moc uklízet, otvíráme zcela nové studio, takže jsme všechno chystali na premiéru. Kdyby ale nebyl lockdown, tak bychom otevřeli i dřív. Nejprve jsme počítali po novém roce, pak od března, a nakonec je to až teď,“ popsal mladík, kterého už svrbí prsty a na klienty se těší.

Stejně jako oni na něj. „Lidi volají celou dobu, kdy už otevřeme, zvláště ti, co dostali poukaz na Vánoce a museli čekat,“ vysvětlil.

Rodí se tu diskriminace neočkovaných, míní právník

Domácí

Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě kromě opětovného zpřístupnění studoven otevírá i jednu novinku. Makerspace dílna vznikla v prostorách bývalého oddělení speciálních fondů a zájemci si v ní mohou vyzkoušet ovládání robotů, funguje v ní klub pro děti od osmi let, ve kterém se učí programovat, a návštěvníci se tam mohou učit 3D modelování nebo 3D tisk. Dílna je k dispozici základním a středním školám i zájemcům z řad veřejnosti po předchozí e-mailové domluvě.

První návštěvníky v pondělí přivítá i Národní zemědělské muzeum v Ostravě. Připravena je pro ně výstava fotografií Jindřicha Štreita, retro hospoda Radegast, hravý průvodce po muzeu a program pro děti.

Anketa

Máte v plánu co nejdříve navštívit dosud zavřené obchody?
Ano, oběhnu je co nejdřív.
9,5 %
Jen ty, kde něco opravdu potřebuju.
49,7 %
Ani ne.
40,8 %
Celkem hlasovalo 12497 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám