Hlavní obsah

Rodí se tu diskriminace neočkovaných, míní právník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na základě opatření ministerstva zdravotnictví nebudou muset očkovaní lidé, kteří cestují do ČR ze států se středním a vysokým rizikem, absolvovat po příjezdu negativní test na koronavirus. Podle pirátského experta na zdravotní právo Ondřeje Dostála jde o nedůvodnou diskriminaci.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Vnímám právně-politický problém na několika rovinách. Dvě dávky očkování nejsou ani zdaleka přístupné každému, a to ani tehdy, pokud si to lidé přejí, čímž vznikne patrně finanční i věcné znevýhodnění pro poměrně hodně lidí v populaci,” řekl Novinkám.

„Buď pro ně bude cestování omezeno, protože se nevejdou do pravidel, anebo po nich budou přinejmenším vyžadovány testy, u kterých hrozí, že si je budou muset zaplatit,“ doplnil.

Očkovaní mohou od úterý snadněji cestovat

Koronavirus

Ochranné opatření ministerstva, které nabylo účinnosti v úterý 4. května, uvolňuje režim pro občany ČR a rezidenty v ČR, kteří byli plně naočkováni na území ČR a vrací se ze středně rizikové či rizikové země, nově nemusí podstupovat při návratu žádný test. Odkazuje přitom na doporučení Evropského centra pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) z konce dubna.

Zbytek občanů bude muset nadále postupovat antigen či PCR test a spolu s ním si opatřit i náležité potvrzení.

Seznam zemí podle stupňů rizika je k dispozici zde.

Návraty z ciziny bez testů rozdělily odborníky

Domácí

„Diskriminace to bude vždy. Otázkou je její důvodnost, tedy uvalení restrikce na někoho, kdo nesplní podmínky opatření vlády. Zde se domnívám, že alespoň u některých osob nedůvodná bude. A to, jak po věcné, a sice vyvinit se z opatření například díky prodělání nemoci, tak majetkové stránce,“ uvedl Dostál.

Dále podotkl, že se podle něj dotkne zejména mladých rodin s dětmi, pro něž bude krátké cestování na dovolenou výrazně zpoplatněno. „Mladým rodičům, natož dětem se dlouho nepodaří dostat k očkování, nebudou mít ani bezplatné testování, a tak budou zatíženi poměrně značným poplatkem, což dopadne zejména na ty sociálně slabší,“ dodal.

Kompenzace mají háček

Pokud jde však o možné kompenzace, uvedl, že pandemický zákon na tyto případy nemyslí. Nejprve by proto podle něj bylo nutné, aby se opatření napadlo u správního soudu a zde zrušilo.

Nová studie: Imunita po prodělání covidu? U někoho vydrží roky, u jiného sotva dny

Koronavirus

Mezi argumenty by se přitom mohlo podle Dostála uvádět například to, že se jedná o země, které jsou v lepším stavu než Česká republika, či jde právě o osoby, které covid v posledních 90 dnech prodělali.

A otázkou podle něj zůstává i to, jak se bude opatření chovat k dětem. Prozatím se výjimky neuvádějí.

Současně poukazoval také na to, že někteří lékaři nedoporučují očkovat v období, kdy má jedinec stále protilátky po prodělání nemoci. „U těchto osob by byly velmi silné argumenty pro napadení opatření jako takového,“ podotkl.

Ministerstvo chce opatřeními jen znepříjemnit lidem cestování, stěžují si kanceláře

Zahraniční

„A újmy z toho zrušeného opatření už by možné byly,“ uzavřel Dostál.

Reklama

Výběr článků

Načítám