Hlavní obsah

Otřesený luňák dostal jméno Jirka, zotavuje se v brněnském ptačím centru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

U chrlického biotopu v Brně si lidé v neděli před polednem všimli dravce zmítajícího se na zemi. Když se marně snažil vzlétnout, ozvali se na linku 156. Strážníci pak luňáka odchytli a převezli do záchranné stanice. Zveřejnili také video ze záchranné operace.

Záchrana luňáka JirkyVideo: MP Brno, Právo

 
Článek

„Vyslaní strážníci se k dravci zezadu přiblížili, opatrně ho odchytili a v papírové krabici převezli do Ptačího centra,“ informoval mluvčí městské policie Pavel Šoba.

Řidič v Praze nabral strážníka na kapotu

Krimi

Šlo o luňáka červeného, který je na našem území vzácný. K přistání si tento druh zpravidla vybírá osamocené vysoké stromy. Od jiných ptáků je dobře rozpoznatelný hluboce vykrojeným ocasem i rozvláčným letem.

Foto: MP Brno, Novinky

Luňák Jirka

„Přibližně dvouletého samce jsme pečlivě prohlédli a nebyl zraněný, jen viditelně otřesený. Pravděpodobně po nějakém vzdušném souboji s jiným dravcem, kterému možná vlétl do jeho teritoria, spadl na zem a nedokázal odletět. V důsledku šoku není zatím schopen přijímat obvyklou potravu, takže ho krmíme glukózou,“ popsal Zdeněk Machař z Ptačího centra Brno.

Po vzoru postavy z televizního seriálu Okresní přebor dostal tento luňák jméno Jirka. „Byl umístěn do zatemnělého boxu, aby se nerozptyloval okolními vlivy a mohl se co nejrychleji zotavit. Pokud vše dobře půjde, už tento týden se vrátí do volné přírody,“ dodal Machař.

Sokolník měl doma uhynulé dravce, další byli ve zuboženém stavu

Krimi

Za dobu více než dvaceti let existence už prošlo Ptačím centrem přes tři tisíce ptáků. Jirka je teprve druhým luňákem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám