Hlavní obsah

Otevření škol? Zřejmě až po Velikonocích, předpokládá Babiš

Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až po Velikonocích přijde v úvahu otevírání škol. Naznačil to premiér Andrej Babiš (ANO) s odkazem na zdravotnické odborníky.

Foto: Novinky

Návrat maturantů do škol

Článek

„Když něco říkám, odvolávám se na epidemiologa (Petra) Smejkala, který řekl, že by ta debata měla být po Velikonocích,“ řekl v úterý Právu Babiš na otázku, kdy by se mohli žáci začít vracet do škol. Velikonoční pondělí letos vychází na 5. dubna.

Konkrétní termín odmítl přiblížit, ale z jeho slov je patrné, že nejbližší datum vhodné pro otevření škol v případě příznivé epidemické situace vychází na první pondělí po Velikonocích, tedy 12. dubna.

Podle 40 procent mladých učitelů je covid bublina a očkování nebezpečné

Koronavirus

Původně vláda chtěla částečně otevřít školy 1. března s tím, že by žáci pravidelně podstupovali antigenní testy. Pak ale musela uznat, že plán byl unáhlený, a kvůli přetížení nemocnic vláda od začátku března naopak zpřísnila opatření, takže se uzavřely školy i pro žáky prvních a druhých tříd a mateřské školy.

Nejprve vláda hovořila o třítýdenní uzavírce, v poslední době už se její představitelé spíš upínají k Velikonocům. „Podle informací a předpovědí, pokud teď ten týden nebo těch deset dní zvládneme, by měl nastat pokles. Priorita jsou děti a sport. Myslím si, že při číslech, která máme, budeme o tom diskutovat až po Velikonocích,“ řekl v úterý v ČT Babiš.

MŠMT doporučilo školám a školkám, aby se připravily na distanční zápisy bez dětí

Věda a školy

Které ročníky a v jakém režimu se budou vracet do škol jako první, zatím není jasné. Naposledy chtělo ministerstvo školství umožnit prezenční výuku zejména závěrečným ročníkům základních a středních škol, což ale souviselo i s tím, že vláda tehdy ještě neměla zásoby neinvazivních antigenních testů.

Reklama

Výběr článků

Načítám