Hlavní obsah

ANO a SPD poradami uťaly páteční jednání Sněmovny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Opoziční hnutí ANO a SPD přestávkami na porady svých klubů v pátek předčasně ukončily jednání Sněmovny. Ke sporné novele zákona o snížení státních plateb do zdravotnictví za důchodce, děti, studenty nebo nezaměstnané se tak poslanci nedostali. Řešili v pátek pouze program a schválili novelu zákona o silniční dopravě.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Schůze Sněmovny. Zleva ministr financí Zbyněk Stanjura a ministr dopravy Martin Kupka.

Článek

„Je to zákon, se kterým má ANO dlouhodobě problém, protože bere 14 miliard veřejnému zdravotnímu pojištění. Je to třetí čtení, je to závažná věc. Musíme se připravit a důkladně to probrat,“ prohlásila k novele o státních platbách na plénu šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Současně zkritizovala i to, že se předloha dostala na program schůze na návrh koalice až dodatečně.

„Podle našeho názoru to sníží dostupnost zdravotní péče,“ uvedl k tomu šéf poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.

Benda k obstrukcím: Opozice zneužívá slabá místa, musíme se tím zabývat

Domácí

Oba opoziční kluby si následně vzaly přestávky na své porady do konce jednacího dne. Vzhledem k tomu, že podle jednacího řádu mohou v pátek poslanci schvalovat zákony do 14. hodiny, schůze bude pokračovat až ve středu.

„Nevím, kam tak spěcháte. Máme jednat do 14.00, takže asi domů,“ reagoval šéf resortu financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Předloha čelila v dolní komoře v minulých kolech projednávání mnohahodinovým obstrukcím ze strany opozice.

Stát pak platí od ledna za každého svého pojištěnce z rozhodnutí bývalého kabinetu 1967 korun měsíčně, o 200 korun víc než loni. Podle upravené novely by měly platby klesnout od srpna na 1487 korun, tak aby průměr za celý rok odpovídal loňské částce.

Původně předloha předpokládala odvody 1567 korun měsíčně už od července.

Stát hradí z rozpočtu pojistné za zhruba 5,9 milionu lidí, tedy za skoro 56 procent pojištěnců. Platby za ně tvoří přibližně čtvrtinu příjmů veřejného zdravotního pojištění. Většinu výdajů spotřebují děti, senioři a nezaměstnaní. Více než polovina nákladů jde na zdravotní péči v nemocnicích.

Projednali jednu novelu 

Sněmovna nakonec v pátek projednala pouze novelu zákona o silniční dopravě, díky které bude moci ministerstvo dopravy ve výjimečných situacích, například při kalamitách nebo krizích, povolit řidičům v nákladní dopravě, aby mohli po určitých úsecích silnic jezdit bez dodržování požadavků na přestávky v jízdě a odpočinek.

Opozičnímu hnutí ANO se naopak ve Sněmovně nepodařilo prosadit přednostní projednání vládní předlohy, kterou by chtělo opravit zákonnou možnost předčasné penze pro zdravotnické záchranáře.

Poslanci posunuli novelu ke snížení plateb za státní pojištěnce do výborů

Domácí

Dolní komora po debatě o programu nynější řádné schůze nakonec na návrh Marka Výborného (KDU-ČSL) rozhodla, že důchodovou novelu bude schvalovat příští týden ve středu.

Výběr článků

Načítám