Hlavní obsah

Opozice kuje plány na obstrukci daňového balíčku. Schillerová chce mimořádnou schůzi

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pravicová opozice chce zavařit ministryni financí Aleně Schillerové (za ANO) a plánuje obstruovat daňový balíček, aby se letos nestihl schválit. Jenže Schillerová peníze ze zvýšení daní potřebuje do rozpočtu na příští rok. Šéfka státní kasy proto narychlo svolává mimořádnou schůzi.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová.

Článek

ODS, Piráti, TOP 09 a hnutí STAN se domluvili, že budou obstruovat daňový balíček, který zvyšuje spotřební daň na alkohol, tabák a hazard nebo například snižuje uznatelnost technických rezerv u pojišťoven. Pravicová opozice daňový balíček ostře kritizuje.

„Vláda chce zvyšovat daně, my s tím nesouhlasíme. Budeme se snažit, aby nebyl zákon do konce roku přijat,“ řekl Novinkám důvěryhodný zdroj z poslaneckých lavic.

Musíme Schillerové trošku zavařit za tu opoziční a senátní špínu.
zdroj Novinek

Opoziční poslanci chystají dlouhé projevy. „Musíme jí (Schillerové – pozn. red.) trošku zavařit za tu opoziční a senátní špínu,“ uvedl další zdroj Novinek, který si nepřál být jmenován.

Narážel tak na výrok, který Schillerová pronesla ve Sněmovně při projednávání ústavní žaloby na prezidenta Zemana.

Poslanci neschválili ústavní žalobu na prezidenta Zemana

Domácí

Daňový balíček má zvýšit některé daně od 1. ledna 2020, šéfka státní kasy už s penězi navíc počítá v návrhu rozpočtu na příští rok.

Daňový balíček se musí schválit ještě letos

„Podoba balíčku je dohodnuta na úrovni koalice, není žádný důvod, aby nebyl účinný od 1. ledna 2020,” sdělila Novinkám Schillerová.

„V programovém prohlášení jsme se zavázali, že budeme proti zničujícím dopadům závislostí na návykových látkách nebo hazardu bojovat. Co se týče revize daňové uznatelnosti rezerv pojišťoven v souladu s programovým prohlášením vlády pouze dáváme do pořádku jedno vylobbované privilegium,” uvedla ministryně.

„Pokud to bude nutné, svoláme mimořádnou schůzi Sněmovny,” dodala.

Jednací řád stanoví, že o svolání mimořádné schůzce musí požádat alespoň 40 poslanců, předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) musí schůzi svolat nejpozději do 10 dnů od doručení žádosti.

I když by Sněmovna daňový balíček schválila, další zádrhel nastane v Senátu, kde mají většinu ODS, STAN a lidovci. Schillerová počítá s tím, že senátoři novelu pošlou zpět do Sněmovny, která bude muset horní komoru přehlasovat většinou 101 hlasů.

Zvýší se i poplatek za vklad do katastru nemovitostí

Daňový balíček zvyšuje spotřební daně. V případě lihu navrhlo ministerstvo financí zvýšení z 57 korun na 64,50 koruny na půllitru 40procentního alkoholu. Spotřební daň z cigaret se má podle návrhu zvýšit z 27 procent na 30 procent u procentní části a z 1,46 koruny na 1,61 koruny na kus u pevné části sazby. Krabička by tak mohla zdražit až o 13 korun.

Vláda chce také zvýšit poplatek za vklad do katastru nemovitostí z tisícikoruny na dva tisíce korun.

Další oblastí, které se novela dotýká, je pojišťovnictví. Podle předlohy se má snížit uznatelnost technických rezerv u pojišťoven.

Opozice poukazuje na to, že premiér Andrej Babiš (ANO) před volbami sliboval, že nebude zvyšovat daně, ale jeho kabinet to přitom teď dělá. Podle opozice na to doplatí lidé.

Sněmovna měla daňový balíček ve třetím čtení řešit už ve středu, nakonec se k tomu ale vůbec nedostala. Projednávat ho tak zřejmě začne v pátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám