Hlavní obsah

Opozice: Blatný skončil, nechtěl hrát proruské představení. Je to skandální

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr zdravotnictví Jan Blatný skončil kvůli tomu, že bránil používání ruské vakcíny Sputnik v Česku, nikoli kvůli svým přešlapům, tvrdí opozice. Podle politiků nechtěl hrát loutkové proruské představení inscenované Hradem, což ho stálo místo. Blatný byl odvolán ve středu, ve funkci ho nahradil šéf Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zástupci trojkoalice TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, ODS Petr Fiala a KDU-ČSL Marian Jurečka

Článek

Krátce po odvolání okomentoval odvolání i vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček. Uvedl, že respektuje právo koaličního partnera vyměnit ministra. ČTK napsal, že věří, že ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger naváže na práci Blatného.

Blatný skončil

Domácí

„Pan Arenberger je odborník. Věřím, že naváže na práci ministra Blatného a podaří se mu dotáhnout do úspěšného konce boj s epidemií,” uvedl Hamáček.

Rozhodnutí naopak nerozumí jeho stranický kolega Jiří Běhounek. „Blatný dosáhl úspěchu v této situaci, takže to odborně nechápu. Souhlasím s ním, že je to politické rozhodnutí a je to premiérova odpovědnost,” sdělil České televizi.

Kdo je nový ministr zdravotnictví Arenberger

Domácí

Kvůli Sputniku je to skandální 

Podle šéfa ODS Petra Fialy je ministrův odchod v této době skandální, pokud jsou důvodem k jeho odvolání jeho výhrady k vakcinaci Sputnikem V. „Způsob odvolání ministra Blatného ukazuje, v jakém rozkladu se současná vláda nachází,” napsal na sociální síť.

Za nezodpovědnost označila Blatného odvolání Pirátka Olga Richterová. „Výměna ministra zdravotnictví v době krize je nanejvýš nezodpovědný krok premiéra. Po rezignaci pana Blatného jsme nevolali, ačkoliv jsme s jeho postupy často nesouhlasili. Šlo ale o jednoho z mála ministrů ve vládě, se kterým se dalo konstruktivně diskutovat a spolupracovat,” uvedla.

Sputnik jen se souhlasem EMA, shodli se Babiš s Arenbergerem. Navzdory Zemanovi

Domácí

Podle předsedy hnutí STAN Víta Rakušana může změna v současné době způsobit jen zmatky. „Je to jen o tom, že ministr projevil vlastní názor, a to premiér neodpouští. Tato země má celou řadu zásadních problémů, které vláda vůbec neřeší, a denně se utápí ve změti politických nebo personálních konfliktů,” sdělil Novinkám.

Proruské loutkové představení

Odvolání zkritizovala i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Blatný dobře věděl, kdo je premiérem. Přesto do takové vlády vstoupil. Není však odvolán za své přešlapy. Je odvolán, protože nechtěl hrát loutkové proruské představení inscenované Hradem. Nový ministr zdravotnictví už o Sputniku otevřeně mluví, a o to jde na prvním místě,” napsala na Twitter.

„V mnoha ohledech jsem s panem ministrem nesouhlasil, ale musím ocenit jeho upřímnou snahu komunikovat i s opozicí. Co zaslouží ale největší pozornost, je jeho pevný postoj, se kterým odolával lobbistickému tlaku prezidenta a premiéra na naprosto nestandardní povolení vakcíny Sputnik V, kdy tak jako u jiných výrobců jasně hájil standardní postup registrace a bezpečného uvedení do praxe. Tento postoj ho nakonec stál post ministra,” napsal Novinkám v SMS šéf lidovců Marian Jurečka.

Po Blatného odchodu naopak volal dlouhodobě šéf SPD Tomio Okamura. Ten navíc požaduje také konec ministra vnitra Hamáčka či šéfa české diplomacie Tomáše Petříčka (ČSSD).

Blatný a Plaga jsou obětní beránci. Odvolat je může jen psychopat, tvrdí opozice

Domácí

„Jde o pravomoc předsedy vlády, který ji využil poté, kdy pan ministr dlouhodobě nebyl schopen najít řešení nedostatku vakcín pro občany naší země a musel jeho práci nahrazovat osobně,” napsal Novinkám šéf KSČM Vojtěch Filip.

Reklama

Výběr článků

Načítám