Hlavní obsah

Blatný a Plaga jsou obětní beránci. Odvolat je může jen psychopat, tvrdí opozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podle opozice může za současnou epidemiologickou situaci premiér Andrej Babiš (ANO). Odvoláním ministrů zdravotnictví a školství pouze hází vinu na jiné, z nichž dělá obětní beránky. Takovou pitomost podle opozičních politiků může udělat jen psychopat a chaot. Reagovali tím na úterní zprávu, že by šéfové obou resortů měli ve středu skončit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zástupci trojkoalice TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, ODS Petr Fiala a KDU-ČSL Marian Jurečka

Článek

„Personální politika ve vládě a selhávání kroků ministrů je především vizitkou jejího šéfa Andreje Babiše,” sdělil Novinkám předseda ODS Petr Fiala. Za velmi alarmující považuje informace, že za výměnou ministra zdravotnictví mohou stát snahy o otevření dveří neschválené vakcíně Sputnik.

Babiš má ve středu vyhodit Blatného i Plagu

Domácí

„Situaci ve školství vnímám i jako pedagog a bývalý ministr školství velmi bolestivě. Přepřahání týden před plánovaným otevřením alespoň části škol vnímám spíše jako ukázku neschopnosti se na vládě dohodnout než jako řešení krize,” dodal.

Babiš nevyloučil personální změny v dubnu

Domácí

Souhlasí s ním i jeho stranický kolega Martin Baxa. „Případné vyhození ministra Plagy z vlády nezakryje selhání celého kabinetu, a především Andreje Babiše v oblasti školství během pandemie,” napsal na Twitter.

„Než dělat kosmetické změny ve vládě pár měsíců před volbami na přání prezidenta, nebo zde mít úřednickou vládu bez důvěry, pak by bylo férovější, rozpustit Sněmovnu a do prázdnin realizovat předčasné volby,” reagoval pro Novinky šéf lidovců Marian Jurečka.

Babiš svaluje selhání na jiné 

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan Novinkám také řekl, že současná epidemiologická situace je vysvědčením premiéra Babiše. „Svá selhání svaluje na jiné. Zmínění ministři jsou obětními beránky neschopného premiéra. Skutečný viník situace zůstává,” uvedl.

„Změna ministrů uprostřed procesu návratu žáků do škol může způsobit jen zmatky. Oba ministři, možná trochu pozdě, ukázali vlastní názor. To premiér neodpouští,” doplnil.

Arenberger: Nabídku nahradit Blatného nemám, ale možná mě osloví

Domácí

Podobně se vyjádřil i Petr Gazdík (STAN).  „Takovou pitomost v čase otevírání škol může udělat jen psychopat a chaot,” napsal na sociální síť.

Odlišně to vidí ale šéf SPD Tomio Okamura.  „Tato vláda ztratila důvěru většiny občanů, takže by neschopní ministři, kteří zklamali, měli podat ihned demisi, a místo nich by měli nastoupit odborníci - a demise by se měla týkat i ministra vnitra (Jana) Hamáčka a ministra zahraničí (Tomáše) Petříčka,” napsal v SMS Novinkám.

Reklama

Výběr článků

Načítám