Hlavní obsah

Opatření proti koronaviru se v Moravskoslezském kraji zmírní

Právo, den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bezpečnostní rada Moravskoslezského kraje se ve čtvrtek dopoledne domluvila na zmírnění některých protiepidemických opatření, která byla z minutu na minutu vyhlášena minulý pátek. Nová pravidla začnou platit od pátečních šesti hodin ráno.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Bude stále platit nutnost PCR testu při vstupu do zdravotních a sociálních zařízení. Nicméně mění se omezení počtu lidí na venkovních kulturních akcích. Může na nich být až 1000 osob, ale budou se konat s rouškami. Jiné opatření u nich není, samozřejmě kromě odstupu a dezinfekce. Jen akce na Bruntálsku budou moci být bez roušek, zde se to zmírňuje. Roušky ve veřejných vnitřních prostorech zůstávají. Skončí regulace na přírodních koupalištích,“ uvedl moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Dodal, že dále se provoz v restauracích a barech prodlouží do 24 hodin. „Chceme ale, aby byli návštěvníci těchto zařízení u jejich provozovatele registrováni. Důvodem je to, aby je hygienici dokázali vytrasovat, kdyby se objevil problém,“ vysvětloval hejtman. Nyní se řeší, zda to zákon umožňuje.

Upozornil, že samozřejmě všichni vnímají, že v Česku dochází k nárůstu nakažených, v Moravskoslezském kraji je stav ale setrvalý. „To plošné testování horníků dočasně způsobuje nárůst nakažených, ale přesto se to nyní rapidně nezhoršilo. Jediným bezpečným okresem v kraji je Bruntál, prověřuje se jeden případ. V OKD proběhlo od neděle 2500 testů, z toho bylo 55 horníků nakažených. V dole ČSA se testovalo 250 lidí a není nikdo nakažený,“ vysvětloval hejtman.

Přísněji ve věznicích

„Opatření jsme zmírnili po zhodnocení minulého a tohoto týdne. Máme pokles nakažených o 40 a klesly nám i případy, kde jsme nebyli schopni zjistit zdroj nákazy,“ vysvětlila ředitelka Krajské hygienické stanice Ostrava Pavla Svrčinová. Dodala, že ale zároveň ke zpřísnění u návštěv věznice. „Zde požadujeme i dvoumetrový odstup,“ upozornila Svrčinová.

Nový režim přivítal i náměstek hejtmana pro kulturu Lukáš Curylo (KDU-ČSL). „Jsme vděční, že došlo ke zmírnění opatření. Společenský život se v našem kraji může znovu rozběhnout i s opatřeními proti koronaviru. To znamená, že kulturní akce se mohou konat do počtu 1000 osob, ale návštěvníci musí mít roušky. Kromě akcí na Bruntálsku, tam nemusí. Tímto tedy mohou v Ostravě v pátek začít Shakespearovské slavnosti.”

Reklama

Výběr článků

Načítám