Hlavní obsah

Onderka odmítá rezignovat, kvůli volbám přitom žádal Sobotkovu hlavu

Právo, tr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Jako bumerang se brněnskému primátorovi a předsedovi městské organizace ČSSD Romanu Onderkovi nyní vrací jeho loňská výzva na adresu předsedy Bohuslava Sobotky, aby rezignoval. Důvodem pro tehdejší Onderkova slova byl slabý výsledek soc. dem. ve volbách do Sněmovny. Strana sice vyhrála, ale s menším výsledkem hlasů, než očekávala.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Dosavadní primátor Brna Roman Onderka

Článek

Nyní na přímou otázku novinářů, zdali hodlá rezignovat na svoji stranickou funkci vzhledem ke slabšímu než očekávanému výsledku soc. dem. v Brně a také v přímé souvislosti se svojí výzvou Sobotkovi, Onderka odpověděl záporně, o rezignaci neuvažuje.

Zdůraznil, že ČSSD v Brně sice nevyhrála, ale ve srovnání s ostatními třinácti velkými městy dosáhla dobrého volebního výsledku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Očekávali jsme vítězství a obhájení primátorského postu, ale nepodařilo se. Nicméně není to jen v Brně. Ani v dalších velkých městech jsme nevyhráli. Kdybych měl srovnat procentuální vyjádření hlasů ve všech těchto městech, Brno je v horní části tabulky,“ sumarizoval Onderka.

Hašek Onderku podpořil

Jeho stanovisko podpořil i jihomoravský hejtman Michal Hašek ze stejné politické strany. Řekl, že pokud by se Brno vymykalo výsledkům ostatních měst, pak by viděl důvod pro Onderkovo odvolání. Tak to ale podle hejtmana není.

V Brně vyhrálo komunální volby hnutí ANO, získalo 13 mandátů v 55členném zastupitelstvu. Druhá ČSSD obsadí 11 křesel, třetí Žít Brno a čtvrtí lidovci mají shodně po sedmi zastupitelích. Pětiprocentní hranici potřebnou k zisku mandátu překročily ještě KSČM, Strana zelených, ODS a TOP 09.

K jakékoli variantě budoucí brněnské koalice se Onderka odmítl blíže vyjádřit. Vítězné ANO označil za čistě populistické.

„Jsem strašně zvědav na to, až ANO bude v koalici na velké radnici, jak bude řešit firmy, prodej akcií v brněnských podnicích, jak bude řešit holding brněnských firem. Jsem přesvědčen, že tomu tak nebude,“ prohlásil Onderka a ironicky dodal, že „ANO si hraje na stranu pravicovou se sociálním cítěním, jak říká jejich předseda Andrej Babiš, ale to jsou mléčné výrobky bez mléka.“

Důsledky z výsledků komunálních voleb vyvodí konference, kterou primátor Brna svolal na pondělí 20. října. Odmítá, že by na programu byl předem daný bod jeho rezignace. 

Reklama

Související témata:

Související články

Volební výsledek lídra ANO v Brně překvapil

Volební výsledky ANO v Brně překvapily lídra hnutí Petra Vokřála. Vítězství nad sociální demokracií ho zaskočilo a podle svých slov takový úspěch nečekal....

Výběr článků

Načítám