Hlavní obsah

Odvolání Míla je podezřelé, namístě je konec Havlíčka, zní z opozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Odvolání vládního zmocněnce pro jadernou energetiku Jaroslava Míla spojuje opozici s tím, že Česko plánuje oslovit v tendru na stavbu nového bloku jaderné elektrárny Dukovany i ruský Rosatom. Podle zástupců opozičních stran byl pondělní krok kabinetu podezřelý a nedůvěryhodný.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéfové Pirátů a STAN Ivan Bartoš a Vít Rakušan

Článek

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) odvolání zdůvodnil špatnou komunikací a tím, že Míl nemá bezpečnostní prověrku.

Míl vzápětí ČTK řekl, že určitou úroveň prověření měl, plná bezpečnostní prověrka na úrovni tajné pak podle něj na jeho pozici nutná nebyla. „Nikdo mě o ni ani nežádal,” uvedl. Zároveň se nedomnívá, že by s MPO komunikoval nedostatečně.

Vláda odvolala vládního zmocněnce pro jadernou energetiku

Domácí

Podle něj naopak ministerstvo například v posledních dnech nečekaně měnilo některé dříve dohodnuté plány. Ke svému odvolání řekl, že žádnou trpkost necítí, osobně však s ním o tom nikdo nehovořil a dozvěděl se o něm až z médií.

Cesta pro Rosatom 

„Náhlé odvolání J. Míla z funkce vládního zmocněnce pro jadernou energetiku v době, kdy ministr Havlíček usiluje o přizvání ruského Rosatomu do tendru na dostavbu Dukovan, je podezřelé a nedůvěryhodné. Babišova vláda hazarduje s bezpečností ČR, to musí podzimní volby ukončit,” napsal na sociální síť šéf ODS Petr Fiala.

Odvolání Míla je znepokojivou zprávou i pro šéfa Pirátů Ivana Bartoše. „Považuji jej za výrazného odborníka, který dokázal hájit zájem českého státu při přípravě projektu nové jaderné elektrárny Dukovany 2,” napsal na Twitter.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová zase uvedla, že namístě je odvolání ministra průmyslu a obchodu Havlíčka. „Pan Havlíček odvoláním vládního zmocněnce pro jádro Míla potvrdil, že jeho cílem je umést cestu Rosatomu,” sdělila.

Bezpečnostní rada státu se shodla na postupu k dostavbě Dukovan

Ekonomika

„Odvolání je namístě. Ale jeho. Ohrožuje bezpečnost naší země. Pane Andreji Babiši, pokud by Vám šlo o tuhle zemi, jste již na cestě s návrhem odvolání,” dodala.

Předseda lidovců Marian Jurečka to zase označil za klasickou personální politiku premiéra Babiše. „Když je někdo odborník, nikoli jen loutka vlády, a začne říkat své odborné názory, stane se časem nepohodlným. Premiér tyto lidi odstraňuje. To nyní potkalo i vládního zmocněnce pro jádro pana Míla. Je to škoda pro tuto zemi,” komentoval.

Anketa

Vadilo by vám, kdyby zakázku na dostavbu jaderných bloků v Dukovanech dostal ruský Rosatom?
Ano
69,9 %
Ne
30,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11227 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám