Hlavní obsah

Bezpečnostní rada státu se shodla na postupu k dostavbě Dukovan

Novinky, ČTK, bož

Bezpečnostní rada státu se v pondělí ráno shodla na postupu při přípravě dostavby jaderného bloku v Dukovanech, řekl po jednání ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Rada podle něj jednomyslně přijala usnesení pro vládu, která ho projedná odpoledne. Konečné rozhodnutí bude podle Havlíčka až na příští vládě, ve hře by měli být čtyři uchazeči včetně ruského Rosatomu.

Foto: Jan Sucharda/ČEZ

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

„Našli jsme absolutní shodu, přijaté usnesení bylo přijato jednomyslně," řekl Havlíček.

Podle něj se tak shodli na stejném postupu i členové za koaliční ČSSD nebo zástupci bezpečnostních složek. Bezpečnostní radu státu tvoří premiér a sedm ministrů včetně trojice místopředsedů kabinetu.

„Náš postoj zůstal stejný,” dodal Havlíček. Dohodnutý postup blíže nespecifikoval. Jeho oslovení ruského Rosatomu však minulý týdne vyvolalo kritiku opozice.

Poté, co se Havlíčkovo ministerstvo průmyslu a obchodu rozhodlo neoslovit čínského zájemce – společnost CGN – ve hře zůstali čtyři uchazeči. Jde o francouzskou EdF, jihokorejskou KNHP, kanadsko-americký Westinghouse a ruský Rosatom.

Petříček proti Havlíčkovi: Oslovení uchazečů o dostavbu Dukovan ohrožuje ČR

Domácí

Termíny zahájení stavby v roce 2029 a uvedení nového bloku do zkušebního provozu v roce 2036 stále platí, řekl minulý týden Havlíček.

Opozice se snaží v případě stavby Dukovan prosadit bezpečnostní záruky. Konkrétně chce uzákonit, aby stát nesměl využít nabídky firem ze zemí, které nepřistoupily k mezinárodní dohodě o vládních zakázkách.

Mezi tyto státy patří vedle Číny také Rusko, jehož účast na takto strategickém projektu mnozí vidí jako bezpečnostní riziko. Vyloučení ruského Rosatomu však Havlíček již dříve odmítl.

Tendr na Dukovany počká až na příští vládu. Čína v něm nebude, potvrdil Havlíček

Ekonomika

Ohledně možného odsunutí vyhlášení tendru do příštího volebního období vyjádřil nedávno obavy předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). V dopise premiérovi Andreji Babišovi (ANO) napsal, že další zpoždění tendru může ohrozit samotnou výstavbu.

Investor stavby, firma Elektrárna Dukovany II, kterou zcela vlastní polostátní energetická společnost ČEZ, podle zadání MPO nyní osloví vybrané zájemce, aby do konce listopadu letošního roku předložili souhrnné informace, jak budou naplňovat bezpečnostní požadavky na dodavatele nového jaderného zdroje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám