Hlavní obsah

Odměna za mimořádné nasazení, 7000 záchranářů dostane až 120 000 korun

Ministerstvo zdravotnictví odeslalo krajům 1,15 miliardy korun určených na odměny pracovníkům záchranné služby za mimořádné nasazení v době koronakrize. Odměny dostane 7000 lidí v červencovém výplatním termínu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)

Článek

„Odměňujeme 7000 lékařů a nelékařských pracovníků za téměř 100 dní zvlášť vypjatého nasazení, od března do května 2020. Vyplacena jim tak bude, dle jejich pracovních úvazků a nasazení v těchto měsících, jednotlivě jednorázová odměna ve výši 40 tisíc Kč za každý měsíc," napsal ministr.

Minulý týden uvedl, že přidělení peněz pro jednotlivé záchranné služby ještě musí schválit příslušná krajská rada.

Peníze na odměny lékařům a dalším zdravotníkům pošlou zdravotní pojišťovny na základě kompenzační vyhlášky, pracovníky v sociálních službách zase odmění ministerstvo práce a sociálních věcí.

Odměnit všechny zdravotníky, kteří pracovali s nakaženými, má podle ministerstva zdravotnictví nová úhradová vyhláška, která upraví platby od zdravotních pojišťoven. Zohlední výpadek produkce u ordinací a nemocnic, náklady na péči přímo o nakažené, na testovací místa nebo na osobní ochranné pomůcky. Počítá i s odměnami pro zdravotníky.

Podle odborů by měly peníze navíc dostat za dobu epidemie všichni zdravotníci, nejen ti, kteří přišli do styku s nakaženými. Všichni podle nich podstupovali riziko a nevěděli, jestli jsou jejich pacienti virem nakažení. Zdravotníků byla mezi nakaženými v Česku více než desetina, podle ministerstva se jich ale v zaměstnání nakazilo minimum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám