Hlavní obsah

Očkování jde podle Čechů pomalu, neschválenými vakcínami ho ale urychlit nechtějí

Novinky, jas

Tempo očkování proti covidu-19 je podle většiny Čechů pomalé, zlepšit to využíváním vakcín, které nejsou schváleny Evropskou lékovou agenturou (EMA), ale většina lidí odmítá. Plyne to z šetření National Pandemic Alarm.

Článek

Jako pomalé hodnotí tempo očkování 74 procent lidí, 11 procent respondentů je má za adekvátní a 13 procent lidí nemá na věc názor.

Index ochoty k očkování dosáhl v ČR v březnu 58 bodů a je nejvyšší od počátku sledování.

Jako ze scénky s Lábusem. Johnson & Johnson nedodá vakcíny, protože nemá lahvičky a víčka

Koronavirus

Zrychlit tempo očkování s pomocí vakcín neschválených Evropskou lékovou agenturou (EMA), jako se to děje třeba v Maďarsku, Češi většinou nechtějí.

„Z respondentů Českého národního panelu tuto možnost více než polovina odmítla (56 procent); nechtěli by tedy přistoupit k očkování jinými vakcínami než těmi schválenými EMA,” konstatuje průzkum. Užívání neschválených vakcín by nevadilo 26 procentům lidí.

Putin mi slíbil dodávku vakcíny Sputnik, oznámil Zeman

Koronavirus

Užití neschválených vakcín častěji odmítají ženy, vysokoškolsky vzdělaní lidé a respondenti do 34 let.

„Ukazuje se, že Češi nehodnotí tempo očkování v Česku nijak kladně, ale nechtějí je urychlit za cenu očkování neschválenými vakcínami. Evropská léková agentura tak pro respondenty zůstává důležitou autoritou. Kladný postoj k očkování jinými vakcínami – diskutovanými příklady jsou u nás například Sputnik V nebo CoronaVac – zaujímají spíše starší lidé a je silnější také mezi jedinci s nižším vzděláním,“ doplnila Lucie Vlčková z agentury Nielsen Admosphere.

Za využití neschválených vakcín lobboval například prezident Miloš Zeman.

Prymula couvá od ruského Sputniku V

Domácí

Nedůvěra k AstraZenece

Průzkum zjišťoval i názory veřejnosti v souvislosti s nedávnými nejasnostmi ohledně možných nežádoucích účinků vakcíny AstraZeneca, kterou však následně EMA potvrdila jakožto vhodnou a bezpečnou.

Sběr dat proběhl krátce před rozhodnutím EMA. Tehdy se 50 procent lidí přiklánělo k pozastavení očkování touto vakcínou. Třetina lidí s tímto krokem nesouhlasila a 18 procent lidí nebylo s to záležitost posoudit.

Průzkum zjišťoval i pozici ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO). Ve funkci by jej ponechalo 41 procent lidí, 28 procent dotázaných by bylo pro jeho odvolání a 32 procent neví, zda by měl pokračovat.

Arenberger: Nabídku nahradit Blatného nemám, ale možná mě osloví

Domácí

S dodržováním opatření, která ve formě tvrdého lockdownu platí od počátku března, nemá problém 60 procent lidí, kteří tvrdí, že se jejich přístup nezměnil.

Dalších 23 procent lidí změnilo své chování a přizpůsobilo se. Desetina dotázaných přiznává, že svůj postoj nezměnili, neboť pravidla nedodržovali ani dříve. Sedm procent lidí uvádí, že v dodržování opatření v souvislosti s lockdownem polevili.

Průzkum proběhl od 19. do 22. března a zapojilo se do něj 2100 osob.

PES po čtvrt roce ukazuje trojku. Kdyby se jím vláda řídila, restaurace by otevíraly

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám