Hlavní obsah

Očkovaná je zatím čtvrtina dětí 12 až 15 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Za víc než měsíc a půl od spuštění vakcinace dětí ve věku 12 až 15 let má za sebou podle oficiálních statistik aspoň jednu dávku přes 111 tisíc dětí, což je čtvrtina této věkové kategorie.

Foto: Matthias Rietschel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Čísla mohou od minulého týdne začít navyšovat i pediatři. Zatím to jde ale pomalu. Často kvůli dovoleným, které teď lékaři čerpají. Jiní váhají kvůli malému počtu zájemců a nutnosti objednat aspoň padesátidávkové balení vakcín. Zapojily se zatím jen desítky ordinací, kterých jsou v Česku zhruba dva tisíce.

Zdrženliví jsou podle předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilony Hülleové i samotní rodiče, kteří pořádně nevědí, v jakém režimu budou jejich školy fungovat i po začátku září. „Očekávám, že bude více zájemců počátkem školního roku podle toho, jak vyhlásí ministerstvo podmínky pro žáky,“ řekla Hülleová.

Část ordinací ale vakcíny teprve dostane. Valná většina pediatrů sáhla pro začátek po polovičním balení, tedy 50 dávkách vakcíny Moderna, která je pro děti od 12 let schválena.

To, že jde pro lékaře stále o zbytečně velké množství, Právo popsalo už v minulých dnech. I proto spolu některé ordinace při očkování spolupracují a zájemce shánějí společně.

Podrobný manuál pro školy: testovaní roušky ve třídách odloží

Věda a školy

„Budu očkovat ve čtvrtek. Ve spolupráci dvou ordinací to bude asi do deseti dětí. Nečekám, že bychom teď dali víc dohromady,“ popisovala Právu tento týden dětská lékařka Hana Cabrnochová. „Zatím to v průběhu prázdnin nevypadá na velké objemy, ale jsme rádi, když se nám podaří aspoň deset dávek vyočkovat, abychom nemuseli žádnou dávku z ampule likvidovat,“ dodala.

Pro děti od 12 let schválila Evropská léková agentura (EMA) dvě vakcíny: od společností Moderna a Pfizer/BioNTech. Zatímco první preparát se podává dětem v ordinacích pediatrů, druhá látka je od července k dostání stále jen v očkovacích centrech. Ani tam není poptávka o mnoho větší. Největšímu náporu čelila při spuštění vakcinace dětí na začátku července a v polovině prázdnin. Tou dobou se totiž ještě dalo stihnout přeočkování druhou dávkou před začátkem školního roku.

„Jsou to maximálně jednotky nebo desítky denně. Všichni se snažili naočkovat tak, aby rozestup mezi druhou dávkou a nástupem do školy znamenal, že se už nebudou muset testovat,“ sdělil mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář.

Hlavně rizikové

„Teď je zájem velmi vlažný,“ dodal. Aby se mohly děti vyhnout preventivnímu testování ve škole, musely by dostat druhou dávku nejpozději ve středu tohoto týdne. K bezinfekčnosti je totiž třeba přičíst ještě 14 dnů po druhé dávce.

Navzdory doporučení unijní lékové agentury EMA nebo českých vakcinologů jsou pediatři opatrní. Očkování sice podporují a ti, se kterými Právo mluvilo, se do něj i zapojí, smysl ale většině dává očkovat především ty, u nichž představuje nákaza riziko. Ať už pro ně samé, nebo třeba pro členy domácnosti, kteří jsou starší nebo chronicky nemocní.

„Rizikoví pacienti s chronickým onemocněním, například astmatem, ti by se měli očkovat jednoznačně. Pořád si myslím, že prvně by měli být očkováni všichni dospělí a pak teprve děti. Přece jen klinické testy na dospělé běží delší dobu a je k dispozici víc dat,“ míní dětská lékařka z Telče Eva Matoušková.

Část lidí čeká přeočkování třetí dávkou, nastínil Vojtěch

Koronavirus

Jako příklad ohroženého pacienta zmiňuje případ dvanáctiletého těžce obézního chlapce, který na jaře skončil s covidem na JIP. „Řídíme se doporučením. Pokud SÚKL (Státní ústav pro kontrolu léčiv) a Evropská léková agentura povolily očkování, tak považujeme vakcíny za bezpečné,“ řekla Právu lékařka.

„V případě dostatku vakcín doporučuji očkovat bez preferencí. Pokud by byl nedostatek, tak přednostně rizikové pacienty,“ připojil svůj postoj k očkování dětský lékař Ctirad Kozderka z plzeňských Kralovic.

„Očkovat ano, ale s opatrností. Je k tomu potřeba přistupovat individuálně, vždy je nutno řešit osobní historii konkrétního člověka a jeho rizika. Osobně se přimlouvám za to, aby to byla spíš skupina, která má pubertu za sebou a blížila se osmnáctiletým, u kterých už slušná celosvětová data jsou,“ řekl pediatr Petr Cibulka, který část týdne ordinuje v Lánech.

Reklama

Výběr článků

Načítám