Hlavní obsah

Očkovací centrum na pražském Vyšehradě dostane měně vakcín, než stát slíbil

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Očkovacímu centru pražského magistrátu, které v úterý začalo fungovat v Kongresovém centru, stát snížil dodávky vakcíny Pfizer/BioNTech. Uvedla to pražská radní Milena Johnová (Praha Sobě). Původně podle ní mělo město od národní koordinátorky očkování Kateřiny Baťhové přislíbeno 500 dávek denně, které zatím dostalo na úterý a středu. Počet se ale sníží, protože vakcíny státu chybí jinde.

Praha v pondělí otevře vlastní očkovací centrum

 
Článek

Magistrát se chtěl z 500 lidí denně co nejrychleji dostat na 1000 naočkovaných denně. Místo toho mu ale stát snížil počet přidělených dávek na čtvrtek na 300. Radní dodala, že o dalších dodávkách pražský koordinátor očkování Martin Ježek jedná.

„Podle mých informací je problém v tom, že v jiných zařízeních chyběly vakcíny na druhou dávku, takže paní národní koordinátorka musela to, co jsme měli předjednáno, přesměrovat do jiných zdravotnických zařízení,” řekla Baťhová.

Už potvrzené termíny nerušíme, ujišťuje Praha

Mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman ale uklidňuje, že lidé, kteří již do centra na Vyšehradě dostali termín, o očkování nepřijdou: „Klienty objednáváme až podle dávek, které máme od státu jisté. Nikomu jsme tedy rušit termíny nemuseli, jen jsme na čtvrtek a pátek otevřeli méně slotů, do kterých se pak mohlo přihlásit méně klientů. Všichni, kteří mají termín potvrzený, mohou k očkování přijít,” ujišťuje.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Očkovací centrum pražského magistrátu v Kongresovém centru na Vyšehradě, které začalo 6. dubna 2021 fungovat v běžném provozu.

V úterý by se podle informací radní mělo v centru naočkovat 547 lidí, a to seniorů nad 70 let. Ve středu se pak v centru budou očkovat i pedagogové, kteří se ve státním rezervačním systému přihlásili k vakcinaci.

Šetřit na vakcínách? Na zpoždění očkování proděláme daleko víc, říkají ekonomové

Ekonomika

Centrum v úterý poprvé začalo přijímat lidi registrované v systému, město nicméně již funkčnost provozu otestovalo předminulý týden na městských strážících, lidech s poruchami intelektu a jejich ošetřovatelích.

Centrum k očkování používá látku Pfizer/BioNTech, kterou distribuuje stát a město si musí její dodávky vyjednávat s národní očkovací koordinátorkou. Ta počet  původně přislíbených dávek omezila.

Zvládnou přes tisícovku denně

Centrum je nastaveno na osmihodinový provoz po sedm dní v týdnu, kdy podle vedení města bez potíží zvládne očkovat tisíc lidí denně. V případě posílení provozní doby se toto číslo může ještě zvýšit. K tomu však centrum potřebuje dostatek vakcíny.

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) v minulosti opakovaně uvedl, že s ohledem na to, že se v Praze na skladech běžně nachází desetitisíce nevyužitých dávek vakcíny Pfizer/BioNTech, nevidí důvod, proč by měl být se zásobováním centra problém.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

V prvních dnech se v bude proti koronaviru očkovat 500 lidí denně, vedení magistrátu se chce co nejdříve dostat na 1000 lidí za den. Místo toho mu ale stát snížil počet přidělených dávek na 300.

Zahájení ostrého provozu podle radní neprovázely žádné potíže. „Průběh očkování je naprosto bezproblémový, vše běží tak, jak má. Je to nacvičené a lidi jsou spokojení,” řekla.

EU si rozdělí miliony dodatečných vakcín od Pfizeru. Česko nic navíc nedostane

Evropa

Očkování včetně provedení anamnézy lékařem trvá deset minut, poté lidé musí počkat půl hodiny kvůli případné reakci organismu.

Na provozu centra se podílí pražský magistrát, jeho organizace Metropolitní zdravotnický servis, soukromá zdravotnická skupina Medicon, pražští záchranáři a Český červený kříž. Město na zřízení a první půlrok provozu centra z rozpočtu uvolnilo 11,3 milionu korun.

V Praze je podle posledních informací magistrátu i s Kongresovým centrem registrováno 45 očkovacích míst.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám