Hlavní obsah

EU si rozdělí miliony dodatečných vakcín od Pfizeru. Česko nic navíc nedostane

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Země Evropské unie si dodatečných deset milionů vakcín proti covidu-19 od firem Pfizer/BioNTech rozdělí podle počtu obyvatel. Devatenáct z nich však část svého přídělu, celkem 2,85 milionu očkovacích dávek podstoupí ve prospěch Slovenska, Bulharska, Chorvatska, Estonska a Lotyšska. Praha žádné dávky navíc nezíská.

Foto: Yves Herman, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Česko, Rakousko a Slovinsko se do plánovaného mechanismu na pomoc nejvíce potřebným zemím zapojit odmítly, napsala agentura DPA.

Zmíněná pětice příjemců jsou země, které zatím dostaly v rámci společných nákupů podprůměrné množství dávek, protože při předchozích objednávkách neprojevily třeba i z finančních důvodů zájem o celý svůj stanovený příděl. Původně bylo v této skupině i Česko.

Česko solidární gesto odmítá

"To, že většina zemí EU ukazuje solidaritu se zeměmi mimořádně dotčenými nedostatkem vakcín, je důležitý signál," řekl nejmenovaný diplomat. "Je politováníhodné, že Rakousko, Slovinsko a Česko mají jiný názor a toto solidární gesto odmítají," dodal.

Nepřijatelně pomalé. WHO kritizuje tempo očkování v Evropě

Evropa

Rakouský kancléř Sebastian Kurz si nedávno společně s představiteli dalších zemí, včetně českého premiéra Andreje Babiše, stěžoval na nerovné rozdělení vakcín mezi členy sedmadvacítky. Summit EU proto minulý týden pověřil velvyslance členských zemí při EU, aby dohodli rozdělení 10 milionů dávek od Pfizeru tak, aby se podařilo zaplnit mezery v jednotlivých zemích.

Portugalské předsednictví EU původně navrhlo, aby tři miliony byly rezervovány pro šestici nejpotřebnějších zemí, konkrétně šlo o Bulharsko, Chorvatsko, Estonsko, Lotyšsko, Slovensko a Česko. Zbývajících sedm milionů dávek mělo být jako obvykle rozděleno podle počtu obyvatel mezi všech 27 členů EU. To se však nelíbilo Praze, Vídni a Lublani.

EU zpřísní kontrolu vývozu vakcín, potřebuje rychlejší očkování

Koronavirus

Kurz ve čtvrtek večer v reakci na výsledek dvou dnů diplomatických jednání podle APA řekl, že "nedostatek solidarity s Českem je naprosto nepochopitelný". Není mu jasné, jak je možné, že Česko, které má vysoké počty nakažených koronavirem i úmrtí, "nedostane dávky, které by potřebovalo, aby byla nerovnováha zahlazena". Dodal, že Rakousko se poradí s ostatními členskými zeměmi, jak by Česku "ve smyslu evropské solidarity" mohly pomoci bilaterálně.

Unijní země v prvním čtvrtletí dostaly přes 90 milionů dávek vakcíny proti covidu-19, což je zvláště kvůli výpadkům firmy AstraZeneca výrazně méně, než čekaly. Společně nakoupené očkovací látky si mezi sebe rozdělují podle počtu obyvatel. Když však některé země neprojeví zájem o celý svůj příděl, mohou si jej koupit jiné státy, čímž vzniká kritizovaný nepoměr.

Vakcína Pfizeru je u dětí od 12 do 15 let stoprocentně účinná, ukázaly testy

Koronavirus

Portugalské předsednictví EU večer v krátké tiskové zprávě upřesnilo, že 19 členských států (Belgie, Kypr, Dánsko, Finsko, Francie, Německo, Řecko, Maďarsko, Irsko, Itálie, Litva, Lucembursko, Malta, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, Španělsko a Švédsko) obdrží poměrnou část z 6,6 milionu vakcín. Rakousko, Česko a Slovinsko obdrží poměrnou část z deseti milionů vakcín. Pět členských států (Bulharsko, Chorvatsko, Estonsko, Lotyšsko a Slovensko) kromě poměrné části z deseti milionů vakcín obdrží jako výraz solidarity také poměrnou část z 2 854 654 dávek.

Reklama

Výběr článků

Načítám