Hlavní obsah

Obnoví se teroristické útoky po celém světě, prognózuje Zeman

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podle prezidenta Miloše Zemana se kvůli odchodu spojeneckých vojsk z Afghánistánu stane ze země teroristické centrum a obnoví se teroristické útoky po celé zeměkouli. Američané pak podle něj ztratili po událostech posledních dnů prestiž světového lídra a NATO teď vyvolává pochybnosti o oprávněnosti své existence. Řekl to v rozhovoru pro Parlamentní listy.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Tálibán na území Afghánistánu vytvoří teroristické centrum. Tím se obnoví teroristické útoky v podstatě po celé zeměkouli,“ řekl Parlamentním listům k situaci v Afghánistánu Zeman.

„Tálibán může žít z výnosů z opia, protože Afghánistán je největším producentem opia na světě, takže nebude mít žádné problémy s financováním,“ uvedl také prezident. Doplnil, že stažení vojsk kritizoval již v minulosti, a to například na summitech NATO v Bruselu či Londýne.

Část rodin afghánských tlumočníků, kteří pomáhali Česku, je stále v Kábulu

Domácí

Podle Zemana také tato aktuální situace oslabí pozice USA. „Podle mého názoru odchodem z Afghánistánu Američané ztratili prestiž světového lídra a samo NATO teď vyvolává pochybnosti o oprávněnosti své existence,“ řekl.

„Je potřeba si uvědomit, že když zvyšujeme výdaje na obranu, očekáváme za to nějakou protihodnotu, a tou je právě ochrana před mezinárodním terorismem. Jestliže zde NATO selhalo, mělo by to vést i k přehodnocení našich obranných výdajů a k většímu důrazu na obranu národní,“ dodal.

Hlavním cílem NATO je podle Zemana bojovat proti mezinárodnímu, islámskému terorismu.

Reklama

Výběr článků

Načítám