Hlavní obsah

Obce kvůli zdražování vracejí dotace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Růst cen stavebních prací a materiálů postavil řadu obcí do nemilé situace: podařilo se jim sice vybojovat dotaci, ale nakonec ji raději odmítnou, protože kvůli prudkému růstu nákladů nemají na potřebnou finanční spoluúčast.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Drahota škrtla třeba plánovanou opravu schodiště na zámku Zelená Hora, takhle se tady řemeslníci činili v roce 2016.

Článek

Jen na Plzeňsku loni žadatelé nevyužili více než tři miliony korun z krajských dotačních fondů. „Většinou z důvodu navýšení cen stavebních materiálů a pro obtíže se sháněním dodavatelů prací za přijatelnou cenu,“ shrnula mluvčí kraje Eva Mertlová.

Náklady na opravu se mezitím vyšplhaly o více než sto procent
Zdeněk Bartošek, starosta Kláštera

Několik příkladů. Obec Klášter na jižním Plzeňsku chtěla opravit část opěrných zdí a schodišť na známém zámku Zelená Hora. Od hejtmanství loni získala z programu na záchranu památek čtvrt milionu korun, stejnou částku měla přidat ze svého.

„Jenže předpokládané náklady na opravu se mezitím vyšplhaly o více než sto procent, z pěti set tisíc na 1,2 milionu,“ řekl Právu tamní starosta Zdeněk Bartošek (Pro obnovu vesnice).

Nekula převzal úřad, chce vrátit dotace malým zemědělcům

Domácí

„Na to nemáme, takže jsme museli dotaci vrátit. Snad se ceny trochu umoudří, pak to zkusíme znovu. A budeme také čekat, zda v rámci nedávno uzavřeného memoranda o obnově zámku nepomůže stát,“ řekl Bartošek. V Újezdu u Svatého Kříže na Rokycansku chtěli za 850 tisíc vylepšit kulturní dům, z plánů ale sešlo.

„Potřebovali jsme udělat zastřešený vchod, schodiště a nový krov,“ řekla starostka Alena Manková (SNK).

„Jenže původní rozpočet nabobtnal. Při výběrovém řízení jedna firma práce nacenila na milion a půl, druhá ještě dráž. To pro nás bylo neúnosné, navíc my s nimi nemůžeme smlouvat. Čtyřistatisícovou dotaci od kraje jsme tedy vrátili a opravíme svépomocí jen schody, to už je nezbytné,“ dodala Manková.

Hasičárna nebude

Nepomuk musel odpískat výstavbu nové hasičárny. „Měla stát 33 milionů, z čehož 23 činila dotace od ministerstva pro místní rozvoj, jenže po intervencích firem to vyrostlo na 55 milionů,“ sdělil nepomucký starosta Jiří Švec (ANO).

Vraťte dotaci, udeřil stát na město. Soud se radnice zastal

Krimi

„Potřebovali jsme ji, protože teď máme v jednom komplexu celý záchranný systém: sanitky, profesionální i dobrovolné hasiče. Hlavně technika se tam už nevejde, naši dobrovolní hasiči musí s novým vybavením parkovat venku,“ upozornil Švec, podle něhož si nakonec zřejmě postaví novou zbrojnici jejich profesionální kolegové. „A my za pár milionů jen opravíme stávající objekt,“ doplnil.

Starosta Chudenic na Klatovsku Martin Dolejš (Sjednocené Chudenicko) zase řešil propadlé stropy v tamějším zámku, který městysi patří. Stav jedné místnosti je natolik špatný, že do ní návštěvníci nesmějí. Na rekonstrukci za zhruba 400 tisíc korun to zatím nevypadá. „Bohužel jsme nevyužili přidělenou krajskou dotaci, která činila dvě stě padesát tisíc,“ uvedl Dolejš.

Reklama

Výběr článků

Načítám