Hlavní obsah

Novotný ostrouhá, ODS chce jen kandidáty s čistým rejstříkem

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řeporyjský starosta Pavel Novotný (ODS) může na to, že by se příští rok stal poslancem za občanské demokraty, zapomenout. Vedení strany se v úterý kontroverzního politika rozhodlo nenápadně vyšachovat tím, že potvrdilo podmínku, podle níž za ODS může kandidovat jen člověk s čistým trestním rejstříkem. Ten Novotný nemá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pavel Novotný na kongresu ODS

Článek

Novotný, který se opakovaně nechal slyšet, že by do Sněmovny za ODS chtěl kandidovat, byl letos v únoru pravomocně odsouzen za to, že vyhrožoval údajnému podvodníkovi Marku Vítovi vraždou. ODS chce do sněmovních voleb v roce 2021 kandidovat společně s lidovci a TOP 09.

„Výkonná rada ODS potvrdila dvě elementární podmínky pro navrhované kandidáty do parlamentních voleb 2021: negativní lustrační osvědčení a čistý trestní rejstřík. Totéž budeme požadovat i po našich koaličních partnerech,“ napsal na sociální síť europoslanec ODS Jan Zahradil, který je velkým kritikem Novotného.

Smrt Babiše a Zemana je v zájmu Česka, řekl starosta Řeporyjí Novotný

Domácí

Podle Fialy má zvážit odchod

Mluvčí ODS Václav Smolka řekl Právu, že podmínky měla ODS vždy. „Požadavky na čistý trestní rejstřík nebo negativní lustrační osvědčení jsou v pravidlech dlouhodobě a považujeme je za naprosto samozřejmé,“ uvedl mluvčí.

Novotný je dlouhodobě uvnitř ODS postavou, která budí značné vášně. Rád se vyjadřuje na sociálních sítích a nejde daleko pro kritiku do vnitrostranických řad, stejně jako pro ostřejší slovník. To mu na jednu stranu přináší sympatie mladších voličů, na druhé straně je to ale trnem v oku konzervativnější části strany.

Naposledy rozčeřil vody před pár dny, kdy vulgárně nadával ministryni financí Aleně Schillerové (za ANO) za schválené daňové změny, když ji nazval „ubohou k*rvičkou estébákovou“. Buňka ODS v Praze 5, kam Novotný spadá, jej vyzvala, aby od svého chování upustil, nebo aby vystoupil ze strany.

Novotný vulgárně tituloval Schillerovou, šéf ODS mlčí

Domácí

Předseda ODS Petr Fiala pondělnímu Právu řekl, že Novotný byl k odchodu vyzván a měl by jej zvážit. „Jeho urážky jsou za všemi hranicemi a slušnému člověku je z toho trapně. Jeho provokace mě nebaví a nezajímají, nechci je dokola komentovat,“ vyjádřil se Fiala.

Fiala: Peníze na nižší daně jsou

Domácí

„Petr má stále podporu MS ODS Řeporyje,“ zareagoval na Fialova slova sarkasticky Novotný.

Novotný v září na sociální síť napsal, že je v českém zájmu, aby premiér Andrej Babiš i prezident Miloš Zeman zemřeli, předtím zase prohlásil, že by voliči SPD neměli mít volební právo.

Po ostrých slovech Pekingu vůči šéfovi Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS) kvůli jeho cestě na Tchaj-wan Novotný čínským politikům vynadal do drzých, nevycválaných kašparů a požadoval okamžitou omluvu. Vášně také vzbudil Novotný tím, že nechal instalovat pomník padlým vojákům Ruské osvobozenecké armády, takzvaným vlasovcům.

Zastupitelstvo Řeporyjí schválilo pomník padlým vlasovcům

Domácí

V Novotného rodné obci Řeporyje se zhruba čtyřmi tisíci obyvateli přitom ODS v komunálních volbách v roce 2018 získala téměř třicet procent hlasů a zvítězila. Sám Novotný dostal 612 preferenčních hlasů. Složil koalici s ANO a dvojblokem zelených a Pirátů a stal se starostou.

Reklama

Výběr článků

Načítám