Hlavní obsah

Novela by umožnila neomezeně odkládat volby, varují Piráti a STAN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli obavám z možného zneužití chtějí Piráti a hnutí STAN vypustit z návrhu novely ústavního zákona o bezpečnosti země paragraf, který by podle jejich soudu umožnil neomezené odkládání voleb. Zároveň chtějí, aby novela ministerstva spravedlnosti jasně určila, jaká práva občanů lze v jednotlivých stupních mimořádného stavu omezit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Zákon by měl vedle nouzového stavu a stavu ohrožení státu nově umožnit vyhlašovat i stav nebezpečí na celostátní úrovni. Nyní existuje jen na krajské. Podle ministerstva vnitra by měl nově celostátně umožnit reagovat lépe například na pandemii, sucho či kybernetické útoky než nynější nouzový stav.

I ve stavu nebezpečí by měl kabinet mít možnost omezit vlastnické právo, svobodu pohybu, pobytu či shromažďování, nebylo by ale možné omezit právo na stávku.

Hrozí nárůst moci ministra zdravotnictví a vyprázdnění krizového zákona, varují ústavní právníci

Domácí

Piráti a STAN mají námitky například ke zvažované možnosti zkráceného schvalování zákonů v době nouzového stavu. „Zkrácené schvalování je dnes možné jen ve stavu ohrožení státu a za války, jedná se o ještě přísnější režim než legislativní nouze,” uvádějí.

Dodávají, že se v takové chvíli omezují práva opozice, Senát má na projednání návrhu zákona jen 24 hodin a Sněmovna má omezené možnosti. Podle Pirátů a STAN je navrhovaná úprava nepřiměřená, navíc se na jaře osvědčilo využití režimu legislativní nouze.

Opakované odkládání voleb

Další z navrhovaných úprav podle opozičních stran hrozí tím, že umožní neomezené odkládání voleb.

„V současné době je možné odložit v krizových stavech konání voleb nejvýše o půl roku, a to zákonem. Návrh tuto možnost rozšiřuje, když zachovává možnost odkladu o půl roku, ale tento lze provádět opakovaně, teoreticky neomezeně,” stojí ve stanovisku. Podle Pirátů a STAN není potřebné ani přijatelné dát vládě a vládní většině podobnou pravomoc.

Sněmovna schválila legislativní stav nouze. Umožní rychlejší schvalování zákonů

Domácí

„Požadujeme buď vypuštění bodu, nebo alespoň úpravu tak, aby odklad o více jak šest měsíců musel být proveden ústavním zákonem,” uvádí.

Oceňují naopak, že návrh počítá s tím, že do zákona zanese úpravu problematiky Ústředního krizového štábu. „Vzhledem k důležitosti tohoto orgánu by měla mít jeho existence zákonný základ,” uvádí Piráti a STAN. Mohl by podle nich navíc pomoci předejít opakování jarních sporů o zřízení štábu, jeho složení a vedení. Štáb by podle nich měl být upraven ve zvláštním zákoně.

Vedle toho žádají i předložení novely krizového zákona s konkrétní úpravou, jaká práva lze a nelze ve kterém mimořádném stavu omezit.

Reklama

Související články

Volby 2024: Jak probíhají volby do Senátu

Řádné volby do Senátu Parlamentu České republiky se konají v každém sudém roce, pokaždé je obměněna jedna třetina křesel, tedy 27 z 81. Funkční období senátora...

Výběr článků

Načítám