Hlavní obsah

Nové léky jsou už dostupné všem nad 65 let. Záleží i na prakticích

V přístupu k léčbě covidu-19 u starších lidí došlo v posledních dnech k průlomu ve prospěch nemocných. K novým americkým monoklonálním protilátkovým lékům Bamlanivimab a Regeneron, které jsou zatím proti covidu nejúčinnější, se konečně dostávají senioři starší 65 let, aniž by museli mít nějaké další nemoci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Léčivý přípravek se jménem casirivimab-imedivimab, známý také jako REGN-CoV2, vyrábějí firmy Regeneron a Roche.

Článek

Týká se to přibližně 410 tisíc lidí, kteří dosud nebyli z různých důvodů očkovaní, často proto, že o vakcínu neprojevili zájem. Právě jim mohou léky při onemocnění covidem ušetřit hospitalizaci, pokud jsou podány do deseti dnů od prvních příznaků nemoci. Aplikují se formou infuze v nemocnicích.

Druhý den skoro nic

„Ze starších pacientů jsme měli nemocného s vaskulitidou (zánětlivé onemocnění cév), který po aplikaci druhý den volal, že už mu skoro nic není. Ustoupily horečky, kašel i chřipkové příznaky,“ přiblížil primář Dmitry Rakita z Pneumologické kliniky 2. LF UK a FN Motol.

Naše rodina, Velikonoce a bamlanivimab

Domácí

Na pacienta narazili lékaři přímo ve fakultní nemocnici, méně komplikované případy posílají i praktičtí lékaři.

„Dáváme to hodně starým lidem, kteří jsou na rehabilitaci po nějakém zákroku, třeba po zlomení nohy, a potvrdí se u nich covid. Nejsou to lidé po transplantaci, nemají imunosupresivní nebo jiná onemocnění, která byla dřív nutná pro indikaci,“ popsal primář Michal Rezek z brněnské Fakultní nemocnice u sv. Anny s tím, že přibývá případů, kdy se nákaza šíří mezi pacienty.

Pacient po transplantaci srdce a plic měl příznaky už jen velmi mírné, těžký průběh se nerozvinul,“
primář Dmitry Rakita z Pneumologické kliniky 2. LF UK a FN Motol o léčbě Regeneronem

Protilátkové léky tam aplikovali zhruba 70 pacientům, v pražské motolské nemocnici více než 80, a k šesti desítkám nakažených se už dostaly také ve fakultní nemocnici v brněnských Bohunicích. Více než polovině z nich to vyjednali praktičtí lékaři.

Nepodcenit příznaky

Koncem dubna ministerstvo zdravotnictví přišlo s rozšířením indikací a zmírněním kritérií pro nasazení protilátkového koktejlu od Regeneronu. Lék se může podat všem nad 65 let bez dalších nemocí. Nárok mají i lidé od 55 let s kardiovaskulárním onemocněním nebo třeba hypertenzí.

„Z pacientů si hned vzpomenu na nemocného po transplantaci srdce a plic na imunosupresi, který absolvoval aplikaci monoklonálních protilátek. Za týden byl na kontrole a příznaky měl už jen velmi mírné, těžký průběh se nerozvinul,“ poznamenal pražský primář Rakita.

Nasadit protilátky je možné do 10 dnů od prvních příznaků a nutné je potvrdit onemocnění také testem. Na ten pacienty zpravidla posílá praktický lékař, který zároveň lék domluví v nejbližší nemocnici nebo infuzním centru.

Foto: Novinky

Nový lék

Léků je dost

Počty nakažených klesly v posledních dnech ke dvěma tisícům za den a k očkování se budou moci od příštího týdne zřejmě hlásit všichni starší 45 let. V některých regionech tak zájem o léčbu začíná klesat.

„V posledních dvou týdnech sledujeme výrazný úbytek pa­cientů, proti minulému měsíci pokles cca o 70 procent,“ řekl Právu mluvčí olomoucké fakultní nemocnice Adam Fritscher.

Monoklonální protilátky aplikovali 64 nakaženým, většina dostala bamlanivimab.

Naopak na Vysočině si na malou poptávku nestěžují, v úterý podstoupil léčbu pětadvacátý pacient. „Zatím nepozorujeme úbytek těchto pacientů, spíše naopak pozorujeme větší zapojení praktických lékařů jako indikujících lékařů. Praktičtí lékaři indikovali zhruba dvě třetiny z celkového počtu,“ popsala mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová.

Nemocnice si dosud rozdělily přibližně třetinu objednaných léků. Ministerstvo zdravotnictví zakoupilo tři tisíce bamlanivimabu a 12 tisíc balení od Regeneronu. Veškeré množství je už v Česku a k nemocnicím se dostává postupně.

Regeneron může dostat mnohem širší okruh lidí

Domácí

S ustupující nákazou se tak vytváří poměrně velká rezerva těchto drahých, ale velmi účinných léků. Na jejich využití je ale podle nemocnic dost času. Dovezené šarže léku od Regeneronu vydrží do ledna 2023, bamlanivimab se musí spotřebovat rychleji. „Doba expirace je u něho minimálně do konce letošního roku. Jedna ze šarží je dokonce až do první poloviny ledna příštího roku,“ řekl Právu už dříve mluvčí Thomayerovy nemocnice Petr Sulek.

Monoklonální protilátky mají jednu velkou nevýhodu – jsou velmi drahé. Jedna dávka bamlanivimabu přijde zhruba na 20 tisíc korun a regeneronu dokonce na 60 tisíc.

To byl důvod, proč ministerstvo zdravotnictví stanovilo zprvu tak přísná kritéria, že se k zhruba 14 tisícům dovezených a zaplacených léků skoro nikdo nedostal, přitom v nemocnicích zbytečně trpěli a umírali lidé.

Právo proti tomu vystupovalo od konce března v řadě článků a žádalo razantní uvolnění podmínek. K tomu nakonec došlo až po výměně ministra zdravotnictví, kdy se umožnilo podávat tyto léky všem nemocným nad 65 let bez ohledu na to, zda jsou, nebo nejsou rizikoví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám