Hlavní obsah

Regeneron může dostat mnohem širší okruh lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zdravotnictví rozšířilo okruh lidí s nemocí covid-19, kteří mohou dostat monoklonální protilátky od společnosti Regeneron. Na deset dní se prodloužila doba od nástupu příznaků onemocnění, ve které mohou nakažení experimentální kombinaci látek casirivimab a imdevimab obdržet.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Léčivý přípravek se jménem casirivimab-imedivimab, známý také jako REGN-CoV2, vyrábí firmy Regeneron a Roche.

Článek

Protilátky mohou nově dostat také všichni lidé od 65 let výš s vysokým rizikem zhoršení nemoci. Vyplývá to z dnešního mimořádného opatření, které ministerstvo zveřejnilo na svém webu.

Podmínky pro podání protilátek zmírnilo už počátkem dubna. Plošnější podávání preparátu od firmy Regeneron a také látky bamlanivimab od firmy Eli Lilly žádal premiér Andrej Babiš (ANO), podporovala ho i Mezioborová skupina pro epidemické situace vedená epidemiologem Petrem Smejkalem.

Léky na covid budou pro více pacientů

Koronavirus

Dočasné povolení obou ex­perimentálních léčiv ministerstvem platí do konce roku. Léky zabraňují množení viru v buňkách, čímž předcházejí rozvinutí vážného stavu nemoci, jenž by si vyžádal hospitalizaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám