Hlavní obsah

Nová Trojská lávka za 130 milionů bude příští rok. Vydrží 100 let, slibuje město

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Po nové Trojské lávce se Pražané projdou už příští rok, slibuje vedení metropole. V pondělí radní vybrali zhotovitele, firmu Stavby mostů Praha (SMP CZ). Lávka za téměř 130 milionů korun by měla vydržet nejméně 100 let a neměla by korodovat. Předchozí lávka spojující Troju a Císařský ostrov se v prosinci 2017 zřítila do vody.

Foto: Praha sobě

Vizualizace nové Trojské lávky. Stavba začne na přelomu srpna a září, hotová bude příští léto.

Článek

V pondělí radní města schválili výběr stavebníka Trojské lávky.

„Znamená to, že nyní proběhne čtrnáctidenní lhůta na odvolání a následně podepíšeme smlouvu a zhotovitel bude mít měsíc na to, převzít stavbu. Očekávám, že stavba bude do jednoho roku hotová,“ řekl na tiskové konferenci pražský náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Scheinherr: Cena je adekvátní

Nová lávka bude mít konstrukci s životností 100 let. Na šířku bude mít čtyři metry a sloužit by měla pěším, cyklistům či vyznavačům kolečkových bruslí. Stát bude necelých 130 milionů korun, ačkoliv původní plán byl 70 milionů.

„Cena na trhu je bohužel taková, a myslím, že je adekvátní. Byla to stanovená cena na základě tabulek z roku 2017. Později došlo ještě k rozšíření lávky, aby tam mohla jezdit i vozidla integrovaného záchranného systému (hasiči, policie, záchranáři – pozn. red.),“ vysvětloval náměstek.

Vysoutěžená cena podle vedení Prahy garantuje odbornou úroveň provedení stavby i kvalitní použité materiály. „Oproti původní lávce nebude zevnitř korodovat a její stav bude možné účinně kontrolovat,“ uvádí se v prohlášení k přijatému usnesení.

Záznam: V Praze se zřítila do Vltavy velká betonová lávka, hasiči prohledávají řekuVideo: Novinky

Minulé vedení města plánovalo před výstavbou stálé lávky nejprve stavbu provizorní lávky s životností 30 let.

Předchozí lávka spadla 2. prosince 2017, zranili se při tom čtyři lidé, z toho dva vážně. Město každému ze zraněných dalo 50 tisíc korun. Na dalším odškodnění se město domluvilo letos v lednu s pojišťovnou, která začala odškodné vyplácet ještě před ukončením policejního vyšetřování.

Policisté při vyšetřování nehody již obvinili dva muže z obecného ohrožení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám