Hlavní obsah

Nová Trojská lávka za 130 milionů bude příští rok. Vydrží 100 let, slibuje město

Novinky, Renáta Bohuslavová
Praha

Po nové Trojské lávce se Pražané projdou už příští rok, slibuje vedení metropole. V pondělí radní vybrali zhotovitele, firmu Stavby mostů Praha (SMP CZ). Lávka za téměř 130 milionů korun by měla vydržet nejméně 100 let a neměla by korodovat. Předchozí lávka spojující Troju a Císařský ostrov se v prosinci 2017 zřítila do vody.

Foto: Praha sobě

Vizualizace nové Trojské lávky. Stavba začne na přelomu srpna a září, hotová bude příští léto.

Článek

V pondělí radní města schválili výběr stavebníka Trojské lávky.

„Znamená to, že nyní proběhne čtrnáctidenní lhůta na odvolání a následně podepíšeme smlouvu a zhotovitel bude mít měsíc na to, převzít stavbu. Očekávám, že stavba bude do jednoho roku hotová,“ řekl na tiskové konferenci pražský náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Scheinherr: Cena je adekvátní

Nová lávka bude mít konstrukci s životností 100 let. Na šířku bude mít čtyři metry a sloužit by měla pěším, cyklistům či vyznavačům kolečkových bruslí. Stát bude necelých 130 milionů korun, ačkoliv původní plán byl 70 milionů.

„Cena na trhu je bohužel taková, a myslím, že je adekvátní. Byla to stanovená cena na základě tabulek z roku 2017. Později došlo ještě k rozšíření lávky, aby tam mohla jezdit i vozidla integrovaného záchranného systému (hasiči, policie, záchranáři – pozn. red.),“ vysvětloval náměstek.

Vysoutěžená cena podle vedení Prahy garantuje odbornou úroveň provedení stavby i kvalitní použité materiály. „Oproti původní lávce nebude zevnitř korodovat a její stav bude možné účinně kontrolovat,“ uvádí se v prohlášení k přijatému usnesení.

Záznam: V Praze se zřítila do Vltavy velká betonová lávka, hasiči prohledávají řekuVideo: Novinky

Minulé vedení města plánovalo před výstavbou stálé lávky nejprve stavbu provizorní lávky s životností 30 let.

Předchozí lávka spadla 2. prosince 2017, zranili se při tom čtyři lidé, z toho dva vážně. Město každému ze zraněných dalo 50 tisíc korun. Na dalším odškodnění se město domluvilo letos v lednu s pojišťovnou, která začala odškodné vyplácet ještě před ukončením policejního vyšetřování.

Policisté při vyšetřování nehody již obvinili dva muže z obecného ohrožení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám