Hlavní obsah

Neuvěřitelný amatérismus, komentoval Zeman Farského cestu do USA

• Aktualizováno
Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Ke kritikům poslance vládního hnutí STAN Jana Farského se přidal v neděli také prezident Miloš Zeman. Poslancův odlet na půlroční stáž do USA, aniž by složil mandát, označil za „neuvěřitelný amatérismus“. Farský tím podle hlavy státu poškozuje celé hnutí. Podle Zemana by se měly vyšetřit i finanční dary pro STAN.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman na snímku z roku 2019

Článek

„Je to nesporně podvod na voličích. Doplním ale, že je to hloupý podvod. To je ten, který snadno prohlédnete. Chápu to jako výraz neuvěřitelného amatérismu, který vzhledem k pozici pana Farského ve STAN činí málo důvěryhodným i hnutí jako celek,” řekl Zeman v nedělním pořadu Pressklub na Frekvenci 1.

Farský odletěl do USA

Domácí

Farský v pondělí oznámil, že získal prestižní stipendium v USA a odlétá na půlroční stáž. Svůj poslanecký plat po dobu nepřítomnosti v parlamentu bude posílat vybraným organizacím, například Člověku v tísni. Mandátu se však nevzdal. Kvůli jeho plánům se na něj snesla kritika nejen od opozičních, ale také koaličních poslanců.

Někteří to považují za podvod na voličích, protože Farský už v době říjnových voleb věděl, že chce odjet, a voličům to neřekl.

Napjaté vztahy v pětikoalici. Jurečka se přidal ke kritice STAN a Farského

Domácí

Zeman se vyjádřil i k pochybnostem okolo finančních darů pro STAN, což řešili ve čtvrtek poslanci na mimořádné schůzi.

„Já bych si především v zájmu STAN přál, aby se toto vše vyšetřilo, ať už formou parlamentní vyšetřovací komise, nebo policejní formou, nebo kombinací obojího. Je v zájmu hnutí STAN, aby bylo očištěno z tohoto podezření,” řekl prezident.

V polovině prosince média přinesla zprávu o tom, že hnutí obdrželo dary od firem, které jsou personálně propojeny či mají skryté koncové vlastníky na Kypru. Část darů pak měla pocházet od firem vlastněných trestně stíhaným člověkem.

Zeman v souvislosti s tím zavzpomínal na období, kdy šéfoval ČSSD. „Měl jsem něco podobného, pana Vízka ze Švýcarska, který sociální demokracii nabízel peníze, pak zfalšoval nějaké naše podpisy a skončil na psychiatrii,” líčil.

Udělám už pár kroků, popsal Zeman zlepšující se zdraví

Domácí

Po vzniku sněmovní vyšetřovací komise volají opoziční hnutí ANO a SPD. Potřebných 40 hlasů pro zřízení mají, vládní koalice ovšem návrhy šéfa SPD Tomia Okamury ve čtvrtek i v pátek zamítla.

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan připustil, že pokud se ukáže, že peníze pocházejí od stíhaného člověka, tak je vrátí. Nyní prý hnutí dary analyzuje.

Zeman: Řešit s Pekarovou zahraniční politiku je ztráta času

Zeman se v rozhovoru také opřel do předsedkyně Poslanecké sněmovny a šéfky vládní TOP 09 Markéty Pekarové Adamové za její výroky k blížícím se maďarským volbám či dění v Kazachstánu. Pekarová napsala, že Češi už svého Babiše vyhnali, Maďarům tak popřála, aby se také ve volbách zbavili svého Orbána.

„Je to naprosto nekvalifikovaný výrok. Dělá medvědí službu naší zahraniční politice, do které by se raději neměla plést. Její totální neznalost je dána například tím, že maďarská opozice, které paní Pekarová fandí, je složená z rasistických, antisemitských nebo nacionalistických skupin. Neformální vůdce této skupiny je prokazatelně antisemita, takže paní Pekarová by udělala lépe, kdyby mlčela,” prohlásil Zeman, který stávajícího maďarského premiéra Viktora Orbána označuje za dobrého přítele.

Hlava státu také avizovala, že na tradičních schůzky s čelnými politickými představiteli k zahraniční politice bude zvát už pouze premiéra Petra Fialu (ODS).

K ministru zahraničí Janu Lipavskému má dlouhodobě výhrady, u předsedy Senátu Miloše Vystrčila se mu prý nelíbí, jak se choval během nemoci hlavy státu, a šéfka Sněmovny prý zahraniční politice nerozumí.

Pekarová vyzvala Maďary k vyhnání Orbána. Klaus žádá její odvolání

Domácí

„Pokud jde o předsedu Senátu, tak ten má u mě vroubek, což je ale slabé slovo,” poznamenal s tím, že jeho vystupování v době prezidentovy nemoci považuje za „hyenismus”. „Setkat se s paní Pekarovou a bavit se s ní o zahraniční politice, když tomu vůbec nerozumí, tak to pokládám za ztrátu času,” dodal.

V rozhovoru zazněla ze strany prezidenta také výtka k fungování a plánům nové vlády. Zemanovi se nelíbí například to, že kabinet plánuje zvýšit spotřební daň, když před volbami koalice tvrdily, že daně zvyšovat nebudou.

Mimořádná valorizace penzí sníží tu řádnou

Ekonomika

Za komické a hloupé označil, že je v programovém prohlášení vlády bod týkající se soutěže o národního ptáka.

„Je to hloupé především proto, že už máme národního ptáka asi 200 let, tím je sokol. Pokud si autoři tohoto faktu nevšimli, tak tím hůře pro ně,” rýpl si prezident.

Prohlášení vlády: Prioritami je orientace na EU a NATO či stabilizace veřejných financí

Domácí

Kvitoval naopak, že je prioritou kabinetu dotažení důchodové reformy. „Je výborné, že tato vláda ohlašuje, že její prioritou je důchodová reforma. Stejně tak to ale ohlašovaly předchozí vlády a žádnou důchodovou reformu tu nemáme,” podotkl Zeman.

Poznamenal také, že Fialova vláda má právo na 100 dnů hájení.

Reklama

Související témata:

Související články

Farský odletěl do USA

Poslanec STAN Jan Farský přes kritiku opozice i koaličních partnerů odletěl na stipendijní pobyt do Spojených států. Uvedla to mluvčí hnutí Sára Beránková....

Výběr článků

Načítám