Hlavní obsah

Nerezignuji, stojí si za svým Schillerová. Kalousek jí vytknul senátorskou špínu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministryně financí Alena Schillerová se snažila v nedělním diskusním pořadu Partie na televizi Prima hájit svůj výrok o “opoziční a senátorské špíně“, jímž reagovala ve Sněmovně na snahu podat ústavní žalobu na prezidenta Miloše Zemana. Ministryně se od citace nedistancovala, místo toho zdůraznila, že nebyl její.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na schůzi Sněmovny

Článek

„Já jsem jako ministryně financí přečetla jeden vzkaz z mnoha, který jsem dostala. Vybrala jsem si ten, který je silný,“ uvedla ministryně.

„Je to pro mne poučení, že takovou citaci na půdě parlamentu již nepoužiji,“ uvedla Schillerová na dotaz, jak vnímá kritiku opozice. Zdůraznila nicméně, že to nebyl její výrok: „Je to velmi silný výrok, ale byla jsem ztotožněna s tím, že to, co tam (v Senátu) probíhá, je nedůstojné.“

Poslanci neschválili ústavní žalobu na prezidenta Zemana

Domácí
Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek z TOP 09 výrok odsoudil a připojil se k výhradám senátora TOP 09 Tomáše Czernina, který požaduje demisi ministryně. „Pan senátor Czernin jasně říká, že tady jsou hranice, které byly překročeny, a ten, kdo je překročil, nemá co dělat ve vládě,“ uvedl Kalousek.

„Říci senátní špína, je útok na celou instituci,“ dodal Kalousek. To Schillerová odmítla: „Nikdo nenazval Senát špínou, přečetla jsem vzkaz o tom, co se tam projednává.“ Podtrhla, že to není její výrok.

Parlamentní demokracie prohrála, lituje opozice, že ústavní žaloba spadla pod stůl

Domácí

K tomu Kalousek uvedl, že kdo někoho takto cituje ve Sněmovně, se s výrokem ztotožňuje, a dodal: „Kdo s námi nesouhlasí, je špína. To je totalitní termín, to si nesmí člen vlády dovolit.“ Uvedl, že vláda neustále posouvá mantinely, co je akceptovatelné „až někam do Ruandy-Urundi“.

Ministryně dodala, že ve straně ji za citaci nekritizovali: „Nikdo mi to nevytkl.“ A ohradila se vůči kritice ze strany opozice, která „neustále napadá vládu”. Právě opozice podle ní neustále uráží premiéra. „A klidně by ohrozili stabilitu země,“ vytkla opozici.

Reklama

Výběr článků

Načítám