Hlavní obsah

Nemocnice přidávají místa bez registrace

Právo, pko, mhr, orh, lž, den, pch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zájem pořád je, hlásí místa po celém Česku, kam se mohou přijít naočkovat proti onemocnění covid-19 lidé bez předchozí registrace. Některé kraje i nemocnice, v jejichž režii vakcinace probíhá, chtějí lidem nabídnout i další možnosti, kam zajít.

Foto: Miloslav Hradil , Právo

V Olomouci se očkuje bez předchozí registrace v centru Šantovka.

Článek

Zhruba 90 zájemců denně se nechalo očkovat bez registrace v obchodním centru Atrium. Centrum provozuje Fakultní nemocnice Hradec Králové od středy 28. července. Nemocnice navíc nyní přichází s další mimořádnou nabídkou očkování bez předchozí registrace pro starší 16 let.

„Očkování bude možné v sobotu i v neděli v přízemí pavilonu interních oborů v areálu nemocnice,“ uvedl vedoucí hradeckého očkovacího centra Pavel Kosina s tím, že o případném dalším očkování bez registrace nemocnice rozhodne podle zájmu.

Jako obstojný hodnotí zatím zájem o očkování na covid-19 u neregistrovaných lidí v Jihočeském kraji.

Půta vyzval úředníky, ať si neberou volno za očkování

Domácí

„Na očku na Výstavišti v Českých Budějovicích bylo zatím ve středu 400 lidí, v pátek přes dvě stě a v sobotu přes tři sta. To je poměrně vysoký zájem a rozhodli jsme se proto, že budeme na některé dny a hodiny otevírat pro neregistrované osoby i další očka v okresech Jihočeského kraje,“ sdělila Právu Ivana Turková z jihočeského krajského úřadu.

Zkušební provoz očkování bez registrace se v Kraji Vysočina setkal se zájmem, možnost nechat se očkovat bez předchozí rezervace termínu se tak čerstvě rozšiřuje o další místo.

První možnost nabídlo velké očkovací centrum v Jihlavě-Hruškových Dvorech minulé úterý, kdy přišlo 186 zájemců. Pro některé bylo důležité, že se očkovalo jednorázovou vakcínou Janssen od výrobce Johnson & Johnson. Zájem byl nečekaný, vyhrazených 350 vakcín do víkendu došlo a dalších 148 lidí, kteří zamířili na očkování bez registrace v sobotu a v neděli, se muselo spokojit s dvoudávkovou Modernou, takže si cestu zopakují.

Pfizer a Moderna citelně zdražují vakcíny

Svět

„Jihlavské centrum naplánovalo i v tomto týdnu termíny pro neregistrované. Těm opět nabídne jednodávkovou vakcínu Johnson. K dispozici je nyní 500 volných dávek. Nově zkouší neregistrovaným nabídnout termín i velké očkovací centrum v Novém Městě na Moravě. Zde bude prozatím každé úterý očkována dvoudávková vakcína Pfizer,“ uvedl Vladimír Novotný, náměstek hejtmana.

Zatím trvalý je zájem o očkování bez registrace v obchodně-společenském centru Šantovka poblíž centra Olomouce. Očkovací místo tu minulý týden v úterý otevřela olomoucká fakultní nemocnice. Do nedělního večera se tu nechalo naočkovat 1926 lidí.

„Denní návštěvnost se zatím pohybovala od 256 do 386 osob,“ řekl Právu mluvčí nemocnice Adam Fritscher s tím, že denní kapacita očkovacího místa je 400 lidí a v případě potřeby by se mohla ještě zvýšit.

Slovensko spouští očkovací loterii o 100 000 eur

Evropa

„Možná že by se lidem mohlo líbit to, že prostředí, v němž očkování probíhá, není nemocniční, že to je nákupní centrum, které je jim filozoficky bližší než nemocnice,“ uvedl olo­moucký hejtman Josef Suchánek (piráti a STAN).

Zájem stále vysoký

Jedno z očkovacích míst bez registrace funguje v brněnském nákupním centru Olympia. „V neděli naši zdravotníci naočkovali 453 osob, což je standardní průměr za poslední dny. Zájem je tedy stále vysoký. Chodí spíše mladší ročníky, narozené v 70. letech a později, často přijde celá rodina,“ řekla Právu Anna Silná z Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně, která očkovací místo zajišťuje. Pro zájemce jsou připraveny vakcíny firmy Pfizer a očkovací látka Janssen. „Co se výběru vakcín týče, je to 50 ku 50,“ dodala.

V ostravském očkovacím centru bez registrace, které se 21. července otevřelo v nákupním centru Forum na Nové Karolině, denně odbaví přes 300 lidí. Přitom centrum by zvládlo za den naočkovat až 800 lidí. Očkují zde každý den od 8 do 19 hodin.

Protilátky po covidu nejsou vypovídající. Nechte se očkovat, radí lidem odborníci

Domácí

„Za těch necelých 13 dnů se přišlo naočkovat 4013 osob. Zatím jsme zaznamenali největší zájem ze skupiny lidí ve věku od 40 do 49 let. Těch přišlo 903, zájemců ve věku od 18 do 29 let jsme ale měli také hodně: 883,“ upřesnila Petra Petlachová, mluvčí ostravské fakultní nemocnice, která má toto centrum na starosti. Dodala, že naočkovat se jednodávkovou vakcínou od společnosti Johnson & Johnson přišla i šedesátka lidí starších 80 let a 100 samoplátců.

Reklama

Výběr článků

Načítám