Hlavní obsah

Nemocní v Brně by mohli ležet v univerzitních tělocvičnách

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostory tělocvičen Fakulty sportovních studií v bohunickém kampusu nabídla k využití brněnským nemocnicím Masarykova univerzita (MU). V tělocvičnách by mohli ležet běžní pacienti, pro něž kvůli zvyšujícím se počtům nemocným s covidem začínají docházet ve zdravotnických zařízeních místa. Výhodou je i to, že kampus je v těsné blízkosti Fakultní nemocnice Brno.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V tělocvičnách vzhledem k vládním omezením stejně nemůže probíhat výuka, proto se rektor školy Martin Bareš obrátil s nabídkou na ministerstvo zdravotnictví, krajského koordinátora akutní péče o nemocné s covid-19 na jižní Moravě i ředitele brněnských fakultních nemocnic, kteří tuto nabídku do budoucna vítají.

„Lůžka ve zdravotnických zařízeních budou pravděpodobně brzy obsazena pacienty s covid-19, kteří potřebují intenzivnější péči. Nemůžeme ale rezignovat na poskytování zdravotní péče pro ostatní pacienty. Masarykova univerzita proto nabízí prostory, které kvůli epidemii nyní nejsou využívány a které je možné rychle přizpůsobit potřebám nemocnic,“ prohlásil Bareš.

Vystrašení lidé s koronavirem volají sanitky zbytečně. Chtějí do nemocnice, než dojdou lůžka

Domácí

„Kvůli očekávánému výraznému nárůstu počtu pacientů vytvářejí i ostatní města kapacitní rezervy. Vedení Fakulty sportovních studií i univerzity se připojuje k institucím, které jsou připraveny v krizové situaci pomáhat,“ řekl děkan fakulty Jan Cacek s tím, že pavilon s tělocvičnami těsně sousedí s areálem Fakultní nemocnice Brno a lze zajistit oddělený vstup do prostor tělocvičen a ostatních prostor kampusu, které jsou využívány k vědecké, výzkumné či jiné činnosti.

Celkem jde o více něž 1500 m2 tělocvičen včetně zázemí šaten a sociálního zařízení.

Polní nemocnice v Letňanech bude určena pro doléčení pacientů

Koronavirus

MU se snaží přiložit ruku k dílu při zvládání pandemie dlouhodobě už od jara. Dobrovolnické centrum „MUNI pomáhá“ je v kontaktu s nemocnicemi již od jara, spoluorganizovalo pomoc mediků při odběrech pro testy na covid-19 na odběrových místech u Fakultní nemocnice Brno, ale také dobrovolníků z dalších fakult pro práci v administrativě, při hlídání a doučování dětí zdravotníků nebo ve spolupráci s městem Brnem také v kontaktních centrech pro lidi bez domova.

Reklama

Výběr článků

Načítám