Hlavní obsah

Německý tisk: Karle, jdi do toho!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Kandidatura Karla Gotta na úřad prezidenta by Němce vůbec nepřekvapila. Tamní tisk ho vidí jako nejznámějšího a nejpopulárnějšího Čecha, jenž hodně vykonal pro německo-české usmíření. Jeho písně prý dokazují, že je srdečnou a kompaktní osobností a údajně mohou znít i sudetoněmeckým uším.

Článek

Kdo by navíc nevěděl, že včelka Mája, hrdinka kresleného seriálu zpívaná Gottovým hlasem šíří kamarádství, spolehlivost, věrnost a lásku? Hranice zjevně neprobíhá mezi Německem a Českem, nýbrž mezi těmi, kdo zbožňují Karla Gotta a těmi, kdo jím pohrdají. Tyto dvě skupiny bojují mezi sebou navzájem. Přinejmenším německé obci příznivců teď uniká zpěvákův osud mezi prsty. Zatímco mají možnost mu svými hlasy pomáhat získávat Zlaté slavíky, nemají co mluvit do toho, pokud jde o volbu prezidenta. A právě o to teď jde. Proč by po spisovateli Václavu Havlovi nemohl následovat zpěvák? ptá se Berliner Zeitung.

Solidně vypracovanému tenoru se teď myšlenka vytáhnout na Pražský hrad nezdá scestná. Karel Gott vždycky měl rád velká vystoupení se zářivou výpravou a zlatavou kulisou, píše list.

Deník Süddeutsche Zeitung ke Gottově případné kandidatuře uvádí: Kdybychom byli parodisté, líčili bychom v duchu Jaroslava Haška situaci následovně: "Tak nám navrhli Karla," řekla paní Müllerová Josefu Švejkovi, který si právě protíral opodeldokem revmatické koleno. "Ježíšmarjá, to je mi ale podařené!" odvětil Švejk. Jenže parodisté nejsme, ale v čem má Švejk pravdu, je to, že pražská umělecká iniciativa, která navrhla Gotta na prezidenta, je skutečně podařená.

Nejšikovnější na tom návrhu je možná právě to, že o šikovnosti ve švejkovském smyslu nemůže být vůbec řeč: Do stylu chrabrého vojáka nezapadá nejen Václav Havel, ale ani Karel Gott se svým nepopiratelným talentem si nikoho nepohněvat. Hledání prezidenta ale teď v Praze vrcholně stagnuje, takže se raději rozlučme výrokem Jaroslava Haška: V šest večer po volbě U Kalicha! píše Süddeutsche Zeitung.

Reklama

Související články

Aleš Brichta navrhuje na Hrad Karla Gotta

Metalový zpěvák Aleš Brichta, dlouholetý člen Arakainu, nyní vedoucí vlastního souboru Grizzly, stojí za iniciativou nazvanou Karel Gott - prezident, ke které...

Karel Gott chce do přímé volby

Několikanásobný zlatý slavík Karel Gott hodlá jít do přímé volby prezidenta. Oznámil to rockový zpěvák Aleš Brichta. Ten je autorem iniciativy Karel Gott -...

Výběr článků

Načítám